Φύκι, ένας παράξενος φίλος

Πόσες φορές δεν έχουμε εκνευριστεί με τα φύκια ξεβρασμένα σε θάλασσες ή ακόμη και μέσα στην παραλία στις καλοκαιρινές μας διακοπές; Όμως δε γνωρίζουμε ότι το φύκι είναι ένας εξαιρετικός φίλος για την αυλή και τον κήπο μας, που τα φυτά μας θα τον λατρέψουν.

Το φύκι είναι μια θετική βόμβα με ιχνοστοιχεία με μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν τα φυτά μας σε περιόδους, που ενδέχεται να σοκάρονται. Ποιες περιόδους αναρωτιέστε; Περίοδοι όπως η φύτευση και η μεταφύτευση για δυνατό ριζικό σύστημα, ο καύσωνας (θερμοπληξία) και ο παγετός (παγοπληξία), ενώ είναι σύμμαχος για καλύτερη και διαρκέστερη ανθοφορία.

Το φύκι λοιπόν της θάλασσας πωλείται σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια γνωστό ως υγρό λίπασμα από εκχύλισμα φυκιών. Ωστόσο, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι σας λίπασμα από φύκια εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να τα βρούμε εύκολα κοντά μας.

Μαζεύουμε λοιπόν τα φύκια από τις ακτές κι αφού τα μεταφέρουμε στο χώρο μας, τα ξεπλένουμε αρκετές φορές πάρα πολύ καλά με σκοπό να απομακρύνουμε την αλμύρα της θάλασσας. Μπορούμε να αφήσουμε την ίδια τη βροχή να μας ξεπλύνει τα φύκια εφόσον τα έχουμε τοποθετήσει έτσι, ώστε να απομακρύνεται το αλάτι απ' αυτά. Αν τα φύκια που μαζέψαμε είναι ιδιαίτερα μεγάλα, θα ήταν ιδανικό να τους μειώσουμε το μέγεθος κόβοντάς τα.

Μπορούμε να ανακατέψουμε τα φύκια μας με κοπριά ή ακόμη και κομπόστ και να τα αφήσουμε για ένα χρονικό διάστημα των 2 με 2,5 μηνών να χωνευτούν, να διενεργήσουν τις κατάλληλες ζυμώσεις για να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για τα φυτά μας.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να βράσουμε σε ένα σκεύος μέρος από τα φύκια και με το υγρό που θα έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας για προληπτικούς λόγους από εντομολογικές ασθένειες.

Την ίδια στιγμή, τα φύκια μπορούν να λειτουργήσουν και ως υπόστρωμα στα φυτά μας πάνω από το χώμα. Προστατεύει το ριζικό σύστημα των φυτών σαν ασπίδα πάνω από το χώμα.

Το φύκι λοιπόν είναι φίλος καλός.


You Might Also Like

0 σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας