Ντάλια, Λευκή Τελειότητα


 Η ντάλια είναι κονδυλώδης ρίζα που φυτεύεται τον Μάρτιο με Απρίλιο, αφού αποτελεί ανοιξιάτικο βολβό φύτευσης.

Η συγκεκριμένη ντάλια ονομάζεται Λευκή Τελειότητα και έχει μέγεθος όσο ένα βαθύ πιάτο φαγητού. Η ακριβής ονομασία της είναι Dahlia Decorative Dinnerplate White Perfection. Είναι παραγωγή της εταιρίας Flora Elite και  προέρχεται από Ολλανδία.

Φυτεύτηκε τον Μάρτιο του 2018 για πρώτη χρονιά σε βάθος περίπου 10 cm σε μια μεσαία γλάστρα φυτωρίου με διάμετρο πάνω 19,5 cm, με διάμετρο κάτω 14 cm, με ύψος 17,5 cm και χωρητικότητα 3,4 λίτρα. Καλό θα ήταν τις ντάλιες σε μέγεθος πιάτου να τις φυτεύετε σε μεγαλύτερη γλάστρα για πραγματικά τεράστια άνθη.

Ανθοφόρησε πρώτη φορά μέσα Ιουλίου, κάπως αργοπορημένα, καθώς προσπαθούσαμε να καταπολεμήσουμε την προσβολή της από τετράνυχο. Το ύψος της ξεπερνάει το 1 μ., ενώ η ανθοφορία της είναι συνεχής μέχρι και το φθινόπωρο.

Καλό είναι να κόβετε τα γερασμένα άνθη, για να μπορέσει η ντάλια να ανθίσει ξανά. Είναι πολύ εύκολο να βρείτε τα νέα μάτια της, που περιμένουν σιωπηρά μέχρι να ανθίσουν. Βρίσκονται ανάμεσα στα φύλλα και το κλωνάρι της. Μην φοβηθείτε να κόψετε τα άνθη της, καθώς αντέχουν πολλές μέρες στο νερό και δίνουν μια ιδιαίτερη χρωματική πινελιά στο σπίτι.

Προσοχή στην προσβολή από τετράνυχο, αφού αποτελεί τον βασικό της εχθρό. Είναι ένα είδος ακάρεου το οποίο δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι και βρίσκεται κάτω από τα φύλλα της ντάλιας. Αυτό δημιουργεί έναν περίεργο ιστό γύρω από τα φύλλα με αποτέλεσμα το φύλλωμα και τα άνθη να μαραίνονται, να φέρουν κίτρινες κηλίδες (χλώρωση), ενώ το φυτό παύει να αναπτύσσεται. Συνήθως εμφανίζεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της ξηρότητας του καιρού.

Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από την σταδιακή άνθιση της Ντάλιας Λευκή Τελειότητα











You Might Also Like

0 σχόλια