Τουλίπα, βολβός φθινοπωρινής φύτευσης

by - Αυγούστου 31, 2019

Η τουλίπα αποτελεί βολβό φθινοπωρινής φύτευσης, δηλαδή μπορεί να φυτευτεί από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι αρχές Δεκέμβρη στις νότιες πόλεις της χώρας, όπου το έδαφος είναι ακόμη ζεστό. Ένας βολβός φθινοπωρινής φύτευσης θα ανθίσει μέσα στην άνοιξη, έτσι και η τουλίπα, η οποία είναι από τους πιο διάσημους βολβούς ανά τον κόσμο.


Ως βολβός καλλιεργείται εύκολα σε κήπο, παρτέρι, γλάστρα ή ζαρντινιέρα. Τοποθετούμε τους βολβούς με την μύτη προς τα πάνω, σε βάθος 8 με 10 εκ. και σε απόσταση 10 με 20 εκ. ο ένας με τον άλλο, χωρίς αυτό να αποτελεί το χρυσό κανόνα. Ο βολβός της τουλίπας μπορεί να συγκαλλιεργηθεί και με άλλους βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης, έτσι μπορούμε να παίξουμε μαζί τους είτε χρωματικά είτε στο ύψος, δηλαδή ροζ τουλίπες ψηλότερες με μπλε μουσκάρια κοντύτερα των τουλιπών.

Όπως προαναφέρθηκε, για να φυτέψουμε την τουλίπα, θα πρέπει το χώμα να είναι ακόμη ζεστό, με σκοπό η τουλίπα να μην παγώσει και να μπορέσει να ξυπνήσει. Χρησιμοποιούμε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τοποθετούμε τη γλάστρα σε μέρος, όπου υπάρχει καθημερινός ήλιος. Μόλις φυτέψουμε τις τουλίπες, θα τις ποτίσουμε για πρώτη φορά, ωστόσο μετά χρειάζονται αραιό πότισμα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να σαπίσουν με το άσκοπο νερό. Όταν ο βολβός έχει μεγαλώσει και έχει βγάλει τα μεγάλα του φύλλα, τότε μπορούμε να αυξήσουμε τα ποτίσματα, εφόσον ο καιρός δεν είναι βροχερός. Τότε είναι που ξεκινάμε και τις λιπάνσεις με απλό λίπασμα κάθε 2 εβδομάδες.

Το άνθος της τουλίπας είναι μονόχρωμο ή πολύχρωμο και διαφέρει αναλόγως την ποικιλία. Φέρει πάντοτε εντυπωσιακά φύλλα, που κοσμούν το στέλεχός της. Το άνθος της διαρκεί έως και 10 μέρες περίπου, ενώ μπορεί να κοπεί και να τοποθετηθεί σε βάζο. Η τουλίπα αντέχει περισσότερο στο βάζο, όταν την κόψουμε λίγο προτού ανθίσει και όσο το δυνατόν πιο κάτω προς το έδαφος. Συνεχίζουμε να ποτίζουμε το υπέργειο μέρος του βολβού μέχρι αυτό να ξεραθεί.

Ο βολβός της τουλίπας μπορεί να παραμείνει μέσα στο χώμα όλο το καλοκαίρι, εφόσον δεν τον ποτίζουμε, καθώς θα σαπίσει. Δίπλα του δημιουργούνται άλλοι εφεδρικοί βολβοί, που τις επόμενες χρονιές θα δώσουν άνθος. Τις περισσότερες φορές στο εμπόριο πωλούνται υβριδικοί βολβοί τουλίπας, που δεν αποφέρουν ανθοφορία τον επόμενο χρόνο.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την αποθήκευση των βολβών ΕΔΩ

Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από τις τουλίπες, που έχουμε φυτέψει από το φθινόπωρο του 2016 έως σήμερα. Όσες είναι χωρίς λεζάντα έχουν φυτευτεί το φθινόπωρο του 2018 και άνθισαν την άνοιξη του 2019:


Τουλίπες (Φύτευση 2016 - Ανθοφορία 2017)
Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018

Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018

Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018
Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018
Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018
Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018
Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018
Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018Φύτευση 2018 - Ανθοφορία 2019
Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018

Φύτευση 2017 - Ανθοφορία 2018

Συμβολισμός τουλίπας
Η τουλίπα είναι σύμβολο της αληθινής αγάπης, του πλούτου και της αλαζονείας.


Κι ενώ η τουλίπα διατίθεται σε άπειρα χρώματα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα μαύρη τουλίπα, παρά μόνο σκούρες δαμασκηνί, που από μακριά μπορεί να μοιάζουν μαύρες, όμως στον ήλιο φανερώνουν το πραγματικό τους χρώμα. Έτσι, η μαύρη τουλίπα αποτελεί μέχρι και σήμερα μόνο λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Δουμά.

Η τουλίπα πήρε κατά λάθος το όνομά της, όταν μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στην Ολλανδία. Οι Ολλανδοί ονόμασαν το λουλούδι αυτό τουλίπα, λόγω των τουρμπανιών που φορούσαν οι Οθωμανοί, πάνω στα οποία υπήρχαν ζωγραφισμένες τουλίπες. Το πρωταρχικό όνομα της τουλίπας ήταν λάλε (lale). Ίσως να μην σας είναι ιδιαίτερα άγνωστη αυτή η λέξη, κυρίως όσοι είστε από νησιά, καθώς οι ανεμώνες στη Λέσβο και οι τουλίπες στη Χίο ονομάζονται από τους ντόπιους ως λαλέδες ή λαλάδες. Πολλοί πιστεύουν ότι οι βολβοί τουλίπας μεταφέρθηκαν από τη Χίο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις Κάτω Χώρες (Ολλανδία), άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι μεταφέρθηκαν από το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στη Χίο με ολάνθιστες τουλίπες κάθε άνοιξη και το δέος είναι ανυπέρβλητο.

Σας παραθέτουμε ένα σχετικό βίντεο από τις λαλέδες/άγριες τουλίπες της Χίου.


You May Also Like

0 σχόλια

Follow us on instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ