Τσιντόνια μια χειμωνιάτικη φίλη

Η τσιντόνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, που έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα 3 μ. Έχει κλαδιά με αγκάθια, πράγμα που την κάνει μια καλή επιλογή για φράχτες χωρίς πρόσβαση.

Ανθίζει μέσα στα κρύα, από τον Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο. Το βασικό της χρώμα είναι το κόκκινο, ωστόσο υπάρχουν ποικιλίες σε ροζ και λευκό χρώμα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η τσιντόνια εμφανίζει τα λουλούδια της το ένα δίπλα στο άλλο, σχεδόν κολλημένα, ενώ τα κλαδιά της είναι ολόγυμνα από φύλλα. Με το τέλος της ανθοφορίας της, ξεπετάγονται τα φύλλα της τα οποία την συντροφεύουν μέχρι το φθινόπωρο. Αφού τα ρίξει, βγάζει μικρά κίτρινα και αρωματικά φρούτα.

Δεν είναι δύσκολο φυτό, γι' αυτό εξάλλου επιλέγουν χαμηλές ποικιλίες τσιντόνιας σε πάρκα, καθώς το φυτό αυτό δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Μεγαλώνει εξίσου καλά σε ηλιόλουστη και ημισκιερή θέση, ενώ καλό θα ήταν να δέχεται πρωινό ήλιο για καλύτερη ανθοφορία.

Η δική μας τσιντόνια είναι η Chaenomeles superba "Pink Lady", μια χαμηλή ποικιλία σε ροζ χρώμα, την οποία αποκαλούμε Χειμωνιάτικη Ροζ Κυρία. Μπορεί να φτάσει το 1 με 1,5 μ. και την έχουμε φυτέψει σε μεγάλη γλάστρα. Η ανάπτυξη της είναι όρθια και πλάγια, ενώ τα φρούτα που παράγει είναι κατάλληλα για μαρμελάδες.

Η τσιντόνια ξυπνά μέσα στο χειμώνα και μας χαρίζει γλυκιές καλημέρες. Η δική μας είναι μόλις 1,5 έτους κι όμως ανθοφόρησε πέρυσι. Φέτος την περιμένουμε με ανυπομονησία.

Παρακάτω δείτε την Ροζ Κυρία της αυλής μας από τον χειμώνα του 2017.




You Might Also Like

0 σχόλια