Φυτεύουμε Υάκινθους σε βάζο

Πέραν της κλασικής διαδικασίας φυτέματος των βολβών σε γλάστρα, ζαρντινιέρα ή κατευθείαν στο έδαφος, αποφασίσαμε να φυτέψουμε Υάκινθους ή αλλιώς Ζουμπούλια μέσα σε βάζο.

Δεν είναι τόσο δύσκολη διαδικασία, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία για αρχάριους στην κηπουρική να ξαφνιάσουν τον εαυτό τους ή ακόμη και τους άλλους φυτεύοντας βολβούς σε βάζο. Είναι μια καλή ιδέα, αν θέλετε να περάσετε δημιουργικά το χρόνο σας με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας.

Θα χρειαστούμε βαζάκια μαρμελάδας ή κοντά στρογγυλά/τετράγωνα βάζα. Εμείς επιλέξαμε ένα απλό γυάλινο βάζο από τα Jumbo. Κόστιζε λιγότερο από 4€.


Έπειτα, θα χρειαστούμε χαλίκι ή ελαφρόπετρα. Εμείς επιλέξαμε χαλίκι αγορασμένο από Jumbo στην τιμή των 0,99€. Αν χρησιμοποιήσετε βάζο διάφανο χωρίς χρώμα, μια ωραία ιδέα θα ήταν να διαλέξετε χρωματιστό χαλίκι. Βεβαιωθείτε πρώτα όμως ότι το συγκεκριμένο δεν ξεβάφει με την άμεση επαφή στο νερό.
Ρίχνουμε λοιπόν το χαλίκι μέσα στο βάζο. Εμείς επιλέξαμε να το βάλουμε μέχρι την μέση, εσείς μπορείτε να βάλετε περισσότερο.



Στην συνέχεια, παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι κάρβουνο, το τοποθετούμε στο κέντρο του βάζου και καλύπτουμε με χαλίκι. Αυτό γίνεται για να αποφύγουμε μύκητες και την αντιαισθητική πράσινη γέλη στο βάζο μας.

Γεμίζουμε το βάζο με νερό μέχρι το σημείο της κορυφής των χαλικιών. Προσοχή! Δε θα πρέπει το νερό να είναι πάνω από τα χαλίκια, γιατί αν οι βολβοί μας βρέχονται περισσότερο από το να ακουμπούν στο νερό, τότε ενδέχεται να σαπίσουν. Επίσης, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό νερό κι όχι νερό βρύσης. Έτσι, θα αποφύγουμε να χαλάσουμε το βάζο μας λόγω αλάτων.



Τοποθετούμε τους βολβούς Υάκινθου στο βάζο. Εμείς επιλέξαμε κυκλική διακόσμηση, εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορους συνδυασμούς. Δεν θεωρούμε κακό να ακουμπάει ο ένας βολβός με τον άλλο. Σιγουρευόμαστε ότι το νερό ακουμπάει μόνο τις μικροσκοπικές ρίζες των βολβών μας και όχι περισσότερο απ' αυτές.


Ελέγχουμε καθημερινά το νερό, καθώς τις πρώτες μέρες θα χρειαστεί να προσθέτουμε νερό μέχρι το προαναφερθέν σημείο, αν οι βολβοί μας το έχουν πιει.

Για τις 2-3 πρώτες εβδομάδες, καλό θα ήταν να βάλετε το βάζο σας σε ένα σημείο χωρίς ιδιαίτερο φως. Αν έχετε γκαράζ θα ήταν ιδανικό μέρος. Έτσι, οι βολβοί θα δώσουν έμφαση στο να φτιάξουν το ριζικό τους σύστημα. Όπως καταλαβαίνετε, θα μπορούμε να βλέπουμε εξίσου και το κάτω μέρος του βολβού, δηλαδή τις ρίζες του μέσα στο βάζο.


Η τεχνική που χρησιμοποιήσαμε στα αγγλικά αναφέρεται ως forcing bulbs. Οι βολβοί Υάκινθου που χρησιμοποιήθηκαν, αγοράστηκαν κάποιοι σε πακέτο και κάποιοι χύμα. Ο βολβός του Υάκινθου δεν είναι ιδιαίτερα φθηνός, καθώς για 1 χύμα βολβό, η πιο πιθανή τιμή του είναι το 1€. Έτσι, πολλές φορές συμφέρει να αγοράζουμε Υάκινθους σε πακέτο.

Περιμένουμε να αφήσετε τα σχόλια σας λίγο πιο κάτω και να μας στείλετε φωτογραφίες από τα δικά σας βάζα με βολβούς.


You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Καλησπερα σας
    Σημερα φυτεψσ βολβους ζουμπουλιων σε χωμα
    Καλως εκανα;
    Να τους ποτισω;
    Καθε ποτε να ποτιζω
    Σας ευχαριστω
    Mae@aua.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Αν τους φύτεψες απευθείας σε χώμα, πότισε τους καλά την πρώτη φορά και μετά περιοδικά να ελέγχεις την υγρασία του εδάφους. Αν τους φύτεψες σε γλάστρα, θα σου προτείναμε να μεταφέρεις τη γλάστρα σε ένα σκοτεινό μέρος για κάποιους μήνες, μέχρι να πετάξουν φύλλα, πάντοτε ελέγχοντας αν έχουν νερό. Το πότισμα θα το ελέγχεις με βάση την υγρασία του χώματος. Καλύτερη πρακτική είναι να βάζεις το δάχτυλο σου όχι επιφανειακά, αλλά μέσα στο χώμα. Εμείς κάθε φορά που φυτεύουμε υάκινθους/ζουμπούλια πάντα αφήνουμε το κεφαλάκι/την μύτη του βολβού σχεδόν ξεσκέπαστη και χωρίς χώμα. Καλή φθινοπωρινή μας σεζόν. Αναμένουμε τις φωτογραφίες σας.

      Διαγραφή