ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ


Αν και ο Δεκέμβρης είναι μήνας ο οποίος είναι άκρως χριστουγεννιάτικος, με την περισσότερη από την ενέργειά μας στο σπίτι, την κουζίνα και τα δώρα, υπάρχουν κάποιες εργασίες για τον κήπο μας, που πρέπει να κάνουμε ή ακόμη και να εκμεταλλευτούμε το χρόνο που μας απομένει για να είμαστε προνοητικοί.

Φύτευση
Φυτεύουμε γυμνόριζα καρποφόρα δέντρα όπως βερυκοκιά, μηλιά και ροδακινιά.
Ξεκινάμε τη φύτευση γυμνόριζων τριανταφυλλιών σε παρτέρια, γλάστρες, πιθάρια ή κατευθείαν στο χώμα.

Συγκομιδή
Μιας και βρισκόμαστε σε νησί με τεράστιες εκτάσεις ελαιόδεντρων, τη Λέσβο, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει το μάζεμα των ελιών για την παραγωγή του ετήσιου ελαιόλαδου της κάθε οικογένειας.

Βολβοί
Τελευταία ευκαιρία και λίγο ριψοκίνδυνη να φυτέψουμε κάποιους από τους φθινοπωρινούς βολβούς φύτευσης. Θα βρούμε στην αγορά εναπομείναντες βολβούς σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που ήταν μέχρι το Νοέμβριο. Ας βιαστούμε.

Πότισμα
Μειώνουμε αρκετά το πότισμα στην αυλή ή τον κήπο μας, καθώς το υπερβολικό πότισμα με την ήδη υπάρχουσα υγρασία της νύχτας, θα προκαλέσει πρόβλημα στο ριζικό σύστημα των φυτών μας. Ποτίζουμε μόνο και εφόσον χρειάζεται.

Λίπανση
Σταματάμε τη διαδικασία λιπάνσης στα φυτά μας, γιατί λόγω του κρύου είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τα θρεπτικά συστατικά του λιπάσματος.

Προστασία
Τελευταία ευκαιρία να προστατεύσουμε τα φυτά μας από το κρύο, το ψύχος και τον παγετό. Φοράμε αντιπαγετικά και αντιανεμικά στα δέντρα μας και τα καλλωπιστικά μας φυτά που δεν αντέχουν το κρύο του χειμώνα και τον πάγο.

Κλάδεμα
Αποφεύγουμε το κλάδεμα αυτήν την εποχή όπου δεν είναι αναγκαίο.

Εργαλεία
Αγοράζουμε αντιπαγετικά δίχτυα, αντιανεμικά, γεωύφασμα και υγρό από φύκια για να βοηθήσουμε τα φυτά μας από το κρύο. Παράλληλα, μπορούμε να καθαρίσουμε τα εργαλεία μας και να ακονίσουμε τα κλαδευτήρια μας για τα πρώτα κλαδέματα του Ιανουαρίου.

Καλές χριστουγεννιάτικες κηπουρικές εργασίες.



You Might Also Like

0 σχόλια