Φυτεύουμε νάνα Κερασιά σε γλάστρα

Αποφασίσαμε να αγοράσουμε και στη συνέχεια να φυτέψουμε μια νάνα κερασιά στην αυλή μας. Προτού αναρωτηθείτε μα ποιο το όφελος, θα σας πούμε ότι πάντοτε υπάρχει όφελος όταν το φυτό μας δίνει άνθη και καρπούς. Έτσι, η νάνα κερασιά θα είναι στην αυλή μας κυρίως για την καλλωπιστική της αξία με το πικ της να γίνεται την άνοιξη και κατά δεύτερο ρόλο για την όποια καρποφορία της.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κερασιάς και κατ' επέκταση και της νάνα.

Η κερασιά για να ευδοκιμήσει χρειάζεται ορεινό, ημιορεινό μέρος ή και πεδιάδες. Είναι ανθεκτική στο κρύο, όμως το μέρος όπου θα φυτέψουμε την κερασιά, δεν θα πρέπει να φέρει συχνές χιονοπτώσεις. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης της είναι ένας ισχυρός παράγοντας για το αν θα υπάρξει μικρή ή μεγάλη παραγωγή κερασιού.

Η μέση θερμοκρασία για την κερασιά το καλοκαίρι είναι οι 25 βαθμοί Κελσίου. Δεν πρέπει να είναι σε μέρος με βόρειους άνεμους. Χρειάζεται ήλιο, ενώ το έδαφος στο οποίο θα φυτευτεί θα πρέπει να στραγγίζει πολύ καλά, αλλά να κρατάει και την υγρασία του νερού. Έτσι, το χώμα που επιλέγεται είναι κυρίως το κοκκινόχωμα, ενώ αποφεύγονται τα ασβεστώδη. Το pH (πεχά) του εδάφους θα πρέπει να ανέρχεται στο 6 - 7,5.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κερασιάς και αυτές διακρίνονται είτε με το ύψος, είτε με το χρώμα του καρπού και την ποιότητα της σάρκας του, είτε με το αν χρειάζονται επικονιαστή. Πιο συγκεκριμένα, μια κερασιά μπορεί να είναι κανονική σε ύψος ή νάνα, όπως φυτέψαμε εμείς. Μπορεί να φέρει κόκκινους, ξανθούς κι άλλων χρωμάτων καρπούς. Μπορεί η σάρκα του κερασιού να είναι σκληρή και τραγανή ή απαλή, ενώ μια κερασιά μπορεί να είναι αυτογόνιμη ή να χρειάζεται επικονιαστή για να καρποδέσει.

Προτού λοιπόν προμηθευτείτε μια οποιαδήποτε κερασιά, καλό θα ήταν να σκεφτείτε το λόγο που θέλετε μια κερασιά σε γλάστρα. Αν θέλετε κερασάκια, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι οι περισσότερες ποικιλίες σε νάνο υποκείμενο χρειάζονται επικονιαστή. Άρα, εάν δεν έχετε άλλη κερασιά εκεί κοντά που να επικονιάζει κατάλληλα το νάνο υποκείμενο σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μικρή κερασιά σας να μην σας δώσει καρπό.

Πέραν λοιπόν του ότι χρειάζεται κι άλλη κερασιά στον κήπο μας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι και να έχουμε μελετήσει ότι η ποικιλία που έχουμε, μπορεί να επικονιάσει την άλλη. Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να δείτε ποια κερασιά μπορεί να επικονιάσει μια άλλη ή ρωτήστε τον γεωπόνο της γειτονιάς σας.

Εμείς προμηθευτήκαμε κερασιά Φερρόβια εμβολιασμένη σε νάνο υποκείμενο. Είναι πολύ γνωστή ποικιλία με μεγάλη παραγωγικότητα, φυσικά με τις κατάλληλες συνθήκες ενός κερασώνα διαμορφωμένο σωστά. Η νάνα κερασιά ήταν γυμνόριζη. Έτσι, αφήσαμε τις ρίζες της για μισή ώρα στο νερό και μετά την φυτέψαμε αμέσως. Φυτεύτηκε σε γλάστρα με διάμετρο 40 εκ., ενώ δέθηκε με στειλιάρι με σκοπό να παραμείνει σταθερή στο χώμα από τυχόν δυνατούς ανέμους τα πρώτα χρόνια.

Η Φερρόβια επικονιάζεται πολύ καλά από τη Lapin η οποία είναι αυτογόνιμη ποικιλία.

Όπως, θα παρατηρήσετε, δεν είναι απλή υπόθεση η κερασιά σε γλάστρα, όμως αν πραγματικά σας αρέσει, ελπίζουμε η ερασιτεχνική μας ανάλυση να σας βοήθησε. Θα αναρτούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία της κερασούλας.

Παρακάτω, δείτε φωτογραφίες από τη φύτευση της νάνα κερασιάς:








You Might Also Like

0 σχόλια