Ναρκισσάκι του αγρού

Αυτό είναι ο μικρός Νάρκισσος ή Ναρκισσάκι του αγρού. Τι εννοούμε του αγρού; Δεν είναι βολβός που τον φυτέψαμε εμείς, αλλά κόψαμε τα λουλούδια από το αγρόκτημά μας, που βρίσκεται σε μια ψηλή πλαγιά στη Λέσβο.

Το συγκεκριμένο λουλούδι αποκαλείται ως Ζουμπούλι στην Μυτιλήνη, όμως όπως ξέρουμε το Ζουμπούλι είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα ως Υάκινθος.

Το Ναρκισσάκι είναι βολβός φθινοπωρινής φύτευσης, έτοιμος προς φύτευση από τα μέσα του Σεπτέμβρη μέχρι και το Δεκέμβριο. Φυτεύεται σε βάθος 10 εκ. και σε απόσταση 10 εκ. μεταξύ τους. Το σύνηθες ύψος του είναι 40 εκ.

Ανθίζει μέσα στο κρύο κι εμφανίζει τουλάχιστον τρία άνθη από το ίδιο στέλεχος. Το άρωμα του είναι μεθυστικό. Πάντα το άνθος του Νάρκισσου γέρνει προς τα κάτω, πράγμα που μας θυμίζει και το γνωστό μύθο, όπου ο Νάρκισσος πέφτει μέσα στο νερό, καθώς έγερνε μεθυσμένος από την ομορφιά του στην αντανάκλαση και πνίγεται.

Το λουλούδι αντέχει στο βάζο για αρκετές μέρες, ενώ αν έχετε φυτέψει βολβούς αυτού του είδους, θα ξέρετε ότι διατίθεται και σε κίτρινη απόχρωση με μονό ή διπλό άνθος.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από τα Ναρκισσάκια (Ζουμπούλια Μυτιλήνης):









You Might Also Like

0 σχόλια