ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ


 
'Τι κι αν επίσημα η άνοιξη μπαίνει εκεί γύρω στις 21 Μαρτίου, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την κηπουρική, ο ερχομός του Μάρτη αποτελεί ένα νέο κίνητρο, μια εσωτερική ανάταση να ασχοληθούμε περαιτέρω με την αυλή, το μπαλκόνι και το χωραφάκι μας.

Ο Μάρτιος λοιπόν είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός μήνας στην κηπουρική, καθότι αποτελεί τον βασικότερο μήνα προετοιμασίας για τα φυτά μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φθινοπώρου.


ΚΛΑΔΕΜΑ
Ολοκληρώνουμε τα κλαδέματα των τριανταφυλλιών, των οπωροφόρων δέντρων, θάμνων, αλλά και των αναρριχόμενων φυτών.

ΦΥΤΕΥΣΗ
Φυτεύουμε οπωροφόρα δέντρα, όπως λεμονιά και πορτοκαλιά και τριανταφυλλιές σε μπάλα τύρφης.

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ
Κατάλληλη εποχή να μεταφυτεύσουμε όλα εκείνα τα φυτά μας που χρήζουν μεγαλύτερης γλάστρας.

ΒΟΛΒΟΙ
Μπορούμε να ξεκινήσουμε την φύτευση ανοιξιάτικων βολβών φύτευσης, όπως ντάλιες, γλαδιόλες, λίλιουμ, κάλλα κ.α.

ΣΠΟΡΕΙΟ
Κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο, με αρωματικά φυτά, όπως τήλιο και ματζουράνα, λαχανικά όπως ντομάτα και καλλωπιστικά φυτά, όπως κατηφές, ιπομέα, ζέρμπερα κ.α.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Όταν η θερμοκρασία γλυκάνει τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα, μπορούμε να μεταφέρουμε έξω τα φυτά, που είχαμε μέσα στο σπίτι μας για να τα προστατεύσουμε από το κρύο του χειμώνα, που πέρασε. Επίσης, αφαιρούμε τα αντιπαγετικά υφάσματα σε συνθήκες ζεστότερου κλίματος μέσα στον Μάρτιο.

ΛΙΠΑΝΣΗ
Ξεκινάμε σταδιακά την λίπανση των φυτών μας με οργανικό λίπασμα σε μικρές δόσεις ή με χωνεμένη κοπριά και κομπόστ.

ΕΛΕΓΧΟΣ
Ελέγχουμε τα φυτά μας για τυχόν ασθένειες, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω του κλαδέματος, των βροχοπτώσεων ή για τυχόν έντομα, όπως μελίγκρα. Οι ακάλεστοι επισκέπτες δεν θα αργήσουν να έρθουν γι' αυτό προμηθευτείτε χαλκούχο σκεύασμα (όχι χημικό) ή φτιάξτε το δικό σας σαπουνόνερο (1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι τριμμένο, 1 κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα και νερό σε δοχείο σπρέι για ψέκασμα).

ΜΑΖΕΜΑ ΦΥΛΛΩΝ
Μαζεύουμε τυχόν φύλλα που υπάρχουν σε γλάστρες, παρτέρια και στο περίγυρο της αυλής μας, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα και έτσι να μολύνουν και τα υπόλοιπα φυτά μας.

ΣΚΑΛΙΣΜΑ
Εξαιρετικής σημασίας το σκάλισμα των φυτών μας τόσο σε γλάστρες, όσο και απευθείας στο χώμα. Το φυτό αναπνέει μέσα από το ριζικό σύστημά του και δίνει μεγαλύτερη και γρηγορότερη ώθηση στην ανάπτυξή του.






You Might Also Like

0 σχόλια