ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 
 

 
 
Ο καλός κηπουρός φαίνεται στους δύσκολους μήνες του χρόνου, οι οποίοι σχετίζονται με την κακοκαιρία ή τον καύσωνα. Έτσι, μιας και η καρδιά του καλοκαιριού έφτασε και ο Αύγουστος είναι εδώ με μίνι καύσωνες, ας δούμε παρακάτω, όλα όσα πρέπει να κάνουμε τον Αύγουστο για να προστατέψουμε και να περιποιηθούμε τον κήπο μας.

Πότισμα
Ποτίζουμε όσο συχνά χρειάζεται, ώστε το χώμα των φυτών να μην είναι ξερό. Επίσης, ενδεικνύται να ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών μας με νεράκι, για επιπλέον δροσιά. Φυσικά, είναι απαγορευτικό να το κάνουμε όταν ο ήλιος είναι τριγύρω. Πιο συγκεκριμένα, ψεκάζουμε και ποτίζουμε είτε πολύ πρωί είτε αργά το απόγευμα, προς βράδυ.

Φυλλοπροστασία
Δεν αφήνουμε τα φύλλα των εσωτερικών φυτών μας να ακουμπούν τα καυτά τζάμια και παράθυρα του σπιτιού μας, ούτε το πάτωμα του κήπου αναφορικά των εξωτερικών φυτών μας, καθώς μπορεί να προκληθούν εγκαύματα. Παράλληλα, πρέπει να σκουπίζουμε τυχόν σκόνη από τα φύλλα, που μπορεί να υπάρχει.

Λίπανση
Σταματάμε να λιπαίνουμε τα φυτά μας, καθώς το πιο πιθανόν είναι να κάψουμε τα φυτά μας. Ωστόσο, μπορούμε να προμηθευτούμε οργανικό λίπασμα από φύκια και να ποτίσουμε τα φυτά σας με αυτό. Το λίπασμα από φύκι δρα ως προστατευτικό από τις θερμοπληξίες των φυτών μας από τους καύσωνες.

Ετήσια φυτά
Οι πετούνιες, οι καλιμπραχόες κι άλλα ετήσια φυτά μοιάζουν να φτάνουν στην κορύφωσή τους. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για νέα ανθοφορία μέχρι να ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα. Πιο συγκεκριμένα, κόβουμε τα κομμάτια που τυχόν να έχουν ακόμα ανθοφορία, ώστε να δώσουμε δύναμη για καινούργια ανθοφορία από τη βάση του φυτού. Για παράδειγμα, αν η πετούνια μας μοιάζει ξεραμένη στη κέντρο της γλάστρας, αλλά έχει λουλούδια προς τα κάτω, αυτό σημαίνει ότι το φυτό δίνει όλη τη δύναμη να συντηρήσει αυτά τα άνθη. Για να δημιουργήσουμε νέα ανθοφορία, θα πρέπει να κόψουμε τα άνθη που παραμένουν, ακόμη κι αν αυτό μας θλίβει λίγο, καθώς σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε νέα ανθοφορία από πάνω.

Βολβοί
Ακόμη κι αν στο τέλος Αυγούστου υπάρχουν μελτέμια και αέρηδες, δεν ενδείκνυται ακόμη να φυτέψουμε βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να βρούμε διαθέσιμους προς πώληση βολβούς σε φυτώρια, οπότε μπορούμε να τους προμηθευτούμε και το πιο πιθανόν είναι να αποτελούν τους πρώτους καλούς βολβούς πριν πωληθούν οι περισσότεροι. Θα περιμένουμε κάποιες επιπλέον εβδομάδες για να τους φυτέψουμε και θα έχουμε κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για την ερχόμενη άνοιξη.

Σπόροι
Είναι εξαιρετικά καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε να συλλέγουμε σπόρους από ανθοφόρα φυτά, που μπορούμε να φυτέψουμε την επόμενη άνοιξη.

Σπείρουμε
Μπρόκολα, ραπανάκια, λάχανα, μαρούλια, παντζάρια κ.α

Συγκομιδή
Κηπευτικά: αγγούρια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α
Φρούτα: καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα και σύκα


You Might Also Like

0 σχόλια