Καλλωπιστική Ροδιά Νάνα

Σήμερα γνωρίζουμε την καλλωπιστική νάνα ροδιά (punica granatum nana), ένα μικρό φυτό με ιδιαίτερη εμφάνιση. Κατάγεται από το γένος Πουνική. Μπορεί η ροδιά να αναφέρεται ως δέντρο στην Αρχαία Ελλάδα, φαίνεται όμως πως η συγκεκριμένη νάνα ποικιλία αναφέρεται για πρώτη φορά το 1803. Η αγγλική λέξη για το ρόδι είναι Pomegranate και προέρχεται από τη λατινική λέξη Pomium, που σημαίνει μήλο.

Προμηθευτήκαμε την νάνα ροδιά αρχές Ιουλίου 2019 από ένα φυτώριο της επαρχίας στην τιμή των 3€ κι επειδή ο καιρός δεν ενδεικνύται για μεταφυτεύσεις λόγω καύσωνα, έχουμε κρατήσει το φυτό στη γλάστρα, που ήταν. Η μεταφύτευση θα γίνει αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ο δυνατός ήλιος θα έχει κοπάσει.

Ας δούμε όμως μαζί, ποια είναι η νάνα ροδιά. Αρχικά, αποτελεί φυλλοβόλο ή ημιαιθαλή καλλωπιστικό θάμνο, που φτάνει σε ύψος από 30 εκ. έως 1 μ. Φέρει πυκνό φύλλωμα, αν και τα φύλλα της είναι εξαιρετικά μικρά. Έχουν γραμμοειδή σχήμα και είναι σε πολύ ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του πράσινου. Το έντονο χρώμα του φυλλώματος έρχεται να δέσει υπέροχα με τα μικρά πορτοκαλί άνθη, που την κοσμούν σα διακριτικά σκουλαρίκια. Όσο περνάει ο καιρός, το πορτοκαλί γίνεται πιο βαθύ κι αρχίζει να κοκκινίζει. Αυτά τα μικρά άνθη αρχίζουν να φαίνονται από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο μπορούν να παραμείνουν και αργά μέσα στο χειμώνα.

Η καλλωπιστική νάνα ροδιά χρειάζεται ήλιο και δεν αντέχει στο ψύχος. Δεν έχει γενικότερες απαιτήσεις, γι' αυτό μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί σε αυλή, μπαλκόνι και βραχόκηπους. Με κατάλληλα κλαδέματα μπορούμε να της δώσουμε σχήμα τέτοιο, που να το μετατρέψουμε σε μικρό δεντράκι. Έτσι, αν δούμε ότι ο χειμώνας είναι σκληρός, μπορούμε να μεταφέρουμε τη γλαστρούλα και μέσα στο σπίτι.

Παρακάτω, δείτε φωτογραφίες από την καλλωπιστική νάνα ροδιά μας και στείλτε μας φωτογραφίες από τη δίκη σας (νάνα ή δέντρο):





You Might Also Like

0 σχόλια