Πορτουλάκα, ένα μεταξένιο μεσημεράκι

Μεσημεράκι, Πορτουλάκα ή Μεταξάκι αυτά είναι κάποια από τα ονόματα αυτού του ετήσιου όμορφου φυτού. Πολλά χρώματα και πολλά άνθη. Χρώματα όπως άσπρο, ροζ, κοραλί, κόκκινο κ.α. Κάπως έτσι είναι μια αληθινή περιγραφή για το Μεσημεράκι.

Τα φύλλα του μοιάζουν με κάκτου, γιατί αποθηκεύουν μεγάλη ποσότητα σε νερό, πράγμα που το καθιστά φυτό με μεγάλη αντοχή στο νερό. Φυσικά χρειάζεται τακτικά πότισμα, όπως και λίπασμα μια φορά τον μήνα καθ' όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας του.

Ανθοφορεί από άνοιξη έως φθινόπωρο ασταμάτητα και ακούραστα. Τα άνθη ανοίγουν το πρωί, όμως το μεσημέρι θα τα δείτε να είναι πραγματικά ανοιγμένα διάπλατα, ενώ θα παρατηρήσετε ότι το βράδυ θα αρχίσουν να κλείνουν. Διαρκούν 2 έως 3 μέρες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δε χρειάζεται να αφαιρούμε τα ξερή άνθη μιας και το μεσημεράκι πολλαπλασιάζετε με τον ίδιο του τον σπόρο. Εμείς όμως αφαιρούμε τακτικά τα ξερά άνθη και το κεντρικό σημείο του άνθους, αφού αν παραμείνει στο κλωνάρι, θα αρχίσει να δίνει δύναμη για τη δημιουργία σπόρου. Έχουμε έτσι καθημερινά καινούργια άνθη.

Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από τα μεσημεράκια της δικής μας αυλής.










You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Καλημέρα σας, παρακαλώ πέστε μου τί να κάνω με τις ξεραμένες πορτουλάκες μου; Να τις κουρεψω ή όχι; Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο πιθανόν είναι να έχουν πέσει σπόροι τριγύρω, οπότε με λίγη προσοχή θα βγουν νέα φυτά. Εμείς το χρησιμοποιούμε ως μονοετές το οποίο ή φυέται μόνο του, όπως ανέφερα παραπάνω μέσω σπόρων, που έπεσαν το προηγούμενο καλοκαίρι ή προμηθευόμαστε νέα

      Διαγραφή