ΣΤΕΦΑΝΩΤΗ, ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ


 
Η Στεφανωτή ή γνωστή και ως το Γιασεμί της Μαδαγασκάρης είναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό με αστεροειδή άνθη, υπέροχο άρωμα και όμορφο γυαλιστερό φύλλωμα.

Ανθίζει από το τέλος της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο. Τα άνθη της που ξεκινούν σε σχήμα χωνιού και καταλήγουν σε αστέρι εμφανίζονται σε ταξιανθίες. Είναι πολύ στιβαρά άνθη και έχουν ένα από τα ωραιότερα αρώματα. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους της ιδιαίτερης και σημαντικής καλλωπιστικής της αξίας.

Φτάνει σε ύψος τα 4-5 μ., ενώ σε διάμετρο γύρω στα 3-4 μ.

Χρειάζεται τακτικό πότισμα το καλοκαίρι και σχεδόν καθημερινό βρέξιμο των φύλλων της με ένα ψεκαστήρι το βράδυ. Σε καμία περίπτωση δεν ψεκάζουμε την ημέρα, καθώς θα προκαλέσουμε εγκαύματα στο εξαίσιο φύλλωμά της.

Δεν αντέχει το κρύο, γι' αυτό θα πρέπει να προφυλάσσεται το χειμώνα στο εσωτερικό του σπιτιού. Εξίσου δεν αντέχει και τον πολύωρο καλοκαιρινό ήλιο, οπότε θα πρέπει να βρούμε κατάλληλη τοποθεσία για εκείνη.

Η Στεφανωτή ως αναρριχώμενο φυτό χρειάζεται υποστήριξη είτε είναι σε γλάστρα είτε στο έδαφος. Οπότε θα πρέπει να την στηρίξουμε με ειδικά βοηθήματα αν το φυτό μας είναι σε γλάστρα, τα οποία τα βρίσκουμε σε οικονομικές τιμές στο εμπόριο ή σε κάγκελα, φράχτες, πέργκολες και πύργους αν το φυτό μας είναι στο έδαφος.

Θα δείτε συνεχώς νέους βλαστούς να ξεπετάγονται με πείσμα για να "γεννήσουν" κι αυτοί τα εντυπωσιακά άνθη της Στεφανωτής.

Αν ποτέ επισκεφτείτε τη Λέσβο και τους ναούς της, θα δείτε μια υπέροχη Στεφανωτή να κοσμεί το μοναστήρι του Άγιου Ραφαήλ.

Η δική μας Στεφανωτή φυτεύτηκε την άνοιξη του 2018, ενώ θα πρέπει να ήταν ήδη 1-2 ετών. Η τιμή της σε φυτώριο μπορεί να ανέρχεται από 8€ μέχρι πολλά περισσότερα. Φυτεύτηκε σε πήλινη γλάστρα και σταθεροποιήθηκε με ειδικό βοήθημα, link του οποίου θα σας παραθέσω στο τέλος του άρθρου. Έχει ανθοφορήσει ήδη 2 φορές για φέτος. Ο ήλιος την βλέπει απευθείας μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ το μεσημέρι πέφτει ένας όμορφος ίσκιος πάνω της, με αποτέλεσμα να την προστατεύει.

Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από την σταδιακή άνθηση της Στεφανωτής.





















Εδώ θα βρείτε το link για το Στικ στήριξης φυτών

Επιστημονική ονομασία της Στεφανωτής είναι Stephanotis floribunda




You Might Also Like

0 σχόλια