ΑΚΟΥΙΛΕΓΙΑ, ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Η Ακουιλέγια είναι ποώδες πολυετές φυτό. Αποτελεί βολβός ανοιξιάτικης φύτευσης, ωστόσο πωλείται

και σε σπόρους.

Έχει δύο ονόματα Ακουιλέγια ή Κολομπίνα. Η λέξη Ακουιλέγια προέρχεται από τη λέξη Aquila, που σημαίνει αετός, ενώ η λέξη Κολομπίνα προέρχεται από την ιταλική λέξη Colomba, που είναι το περιστέρι. Έτσι, η Ακουιλέγια ή Κολομπίνα, ονομάζεται και Λουλούδι των πουλιών. 

Αποτελείται από πολύχρωμα άνθη σε έντονα, αλλά και παστέλ χρώματα. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο  διαδεδομένη, ωστόσο υπάρχουν κάποια είδη αυτής στο Νομό Ιωαννίνων (Πίνδο, Σμόλικα κ.α.). Η πλούσια ανθοφορία της και τα εκλεπτυσμένα της λουλούδια, κάνουν το μπαλκόνι να μοιάζει μοναδικό. Λόγω αυτών των ευγενικών ανθών θα πρέπει να είμαστε κι εμείς προσεκτικοί σε περίπτωση, που θέλουμε να κλαδέψουμε απανθισμένα σημεία ή όταν θέλουμε να ψεκάσουμε με σκευάσματα, εφόσον έχει προσληφθεί από κάποια ασθένεια.

Αγαπά τα σκιερά ή ημισκιερά μέρη, ενώ υποφέρει από τον καυτό ήλιο. Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι αυτή του Απριλίου και Μάη, δηλαδή γύρω στους 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά σαν φυτό είναι εύκολης καλλιέργειας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, αν φυτευτεί σε γόνιμο και ενυδατωμένο έδαφος. Θα πρέπει να λιπαίνεται την άνοιξη και ξανά το φθινόπωρο.

Η ποικιλία που επιλέξαμε να φυτέψουμε για πρώτη χρονιά ονομάζεται Aquilegia Chrysantha "Yellow Queen" Golden Columbine. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει βραβευτεί με το βραβείο Garden Merit της Βασιλικής Κηπουρικής Κοινότητας (σε ελεύθερη μετάφραση).

Όσες φορές προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε Ακουιλέγια από σπόρους, δεν τα καταφέραμε ποτέ. Έτσι, ο βολβός ήταν και θεωρούμε είναι η καλύτερη λύση, για σίγουρα αποτελέσματα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες της Ακουιλέγιας, που φυτέψαμε τον Μάρτιο 2020:






You Might Also Like

0 σχόλια