Γαριδάκι, με φύλλα που μοιάζουν λουλούδι

Το γαριδάκι είναι ένα από τα κλασικά πολυετή φυτά που θα παρατηρήσει κάποιος στα μπαλκόνια των σπιτιών της Λέσβου. Ίσως η ευκολία στην φροντίδα του, αλλά και το κλίμα να είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την δυνατή του παρουσία στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το επίσημο όνομα για το γαριδάκι ειναι Βελοπηρόνη, κατάγεται από το Μεξικό και φέρει μια ιδιομορφία. Τα φύλλα του είναι πυκνά πράσινα και καθώς φτάνουν προς το τέλος του κλωναριού, αυτά γίνονται κεραμιδί, κόκκινα ή κίτρινα σαν γαρίδα. Μέσα τους υπάρχει ένα μικρό λευκό σωληνοειδές άνθος με μικρές πιτσιλιές από μπορντώ χρώμα.

Τα κεραμιδί φύλλα που οι περισσότεροι θεωρούν ως το άνθος του φυτού, μοιάζουν με λέπια γαρίδας, καθώς τα βράκτια φύλλα του δίνουν ένα ιδιαίτερο εφέ. Παράλληλα, διαθέτουν και τύπου μουστάκια γαρίδας κάνοντας το φυτό ακόμη πιο εντυπωσιακό. Τα φύλλα αυτά λοιπόν αποτελούν τη βασική καλλωπιστική αξία του φυτού, καθώς ντύνουν με ιδιαίτερο τρόπο ολόκληρο το φυτό.

Φτάνει σε ύψος το 1 μ., ανθίζει ακούραστα από την άνοιξη μέχρι και το Δεκέμβριο, ενώ χρειάζεται φως, αλλά και προστασία από το δυνατό ήλιο. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό, αφού αντέχει στα κρύα του χειμώνα, όμως θα πρέπει να προσέξουμε να μην είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο. Χρειάζεται συχνό πότισμα από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο, ενώ θα χρειαστεί λίπανση κάθε 15 ημέρες. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζών ή με μόσχευμα κλωναριών, που θα κόψουμε τον Απρίλιο. 

Το γαριδάκι διατίθεται με μικρά και μεγάλα άνθη. Εμείς διαθέτουμε μικρά κεραμιδί γαριδάκια κι ένα τεράστιο κίτρινο γαριδάκι. Στο παρόν άρθρο θα δείτε φωτογραφίες από το κεραμιδί, ενώ μείνετε συντονισμένοι, γιατί σε επόμενη δημοσίευσή μας θα αναρτήσουμε και το κίτρινο γίγας.











You Might Also Like

0 σχόλια