Σπαράγγι, ουρά αλεπούς

Αυτή η ανάρτηση θα ξεκινήσει λίγο διαφορετικά απ' ο,τι συνήθως παραθέτοντας μια μικρή εμπειρία.

Σε μία από τις ξένες οργανωμένες ομάδες συζήτησης για φυτά, που παρακολουθώ, ένας χρήστης είχε ανεβάσει ένα περίεργο φυτό με υπέροχη πρασινάδα, που μου θύμισε φτέρη με πιο ντελικάτα και φουντωτά κλωνάρια. Ο χρήστης δεν ανέφερε το όνομα του φυτού, έτσι, κι εγώ δεν το εψαξα περαιτέρω.

Μετά από τρεις με τέσσερις μέρες πηγαίνοντας για πρωινό μπάνιο στη θάλασσα, σταματήσαμε σε ένα από τα φυτώρια, που επισκεπτόμαστε συχνά. Το πρώτο φυτό, που αντίκρισα ήταν αυτό που δεν είχα ξαναδεί ποτέ πριν την φωτογραφία της ομάδας. Ρωτήσαμε αμέσως πώς λεγόταν και ο ιδιοκτήτης με απλότητα μας απήντησε πως είναι Σπαράγγι. Ξαφνιαστήκαμε λίγο, όμως δεν μπορούσαμε να μην το κάνουμε δικό μας.

Το συγκεκριμένο Σπαράγγι ανήκει στο είδος Asparagus Densiflorus, ενώ το όνομά του είναι Σπαράγγι Ουρά Αλεπούς (Asparagus Meyeri Foxtail Fern). Το όνομα της Αλεπούς δεν αναφέρεται τυχαία, μιας και το φύλλωμα του είναι πυκνό και φουντωτό σαν ουρά αλεπούς. Είναι πολυετές αειθαλές φυτό με εντυπωσιακό λαχανί χρώμα και εκατομμύρια μικρά αγκαθωτά στελέχη.

Το Σπαράγγι χρειάζεται νερό, αν και μπορεί να αντέξει και σε μερική ξηρασία. Όμως, θα πρέπει να είμαστε επιμελείς και να το προσέχουμε. Το καλοκαίρι χρειάζεται περισσότερο, ενώ με την ελάττωση της θερμοκρασίας θα πρέπει να ελαττώσουμε και το νερό.

Επίσης χρειάζεται φως, χωρίς όμως να είναι εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο. Οι καλύτερες ώρες για φως είναι οι πρωινές, ενώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το μέρος όπου θα το φυτέψουμε.

Το χώμα μας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε συστατικά στοιχεία, ελαφρύ με λίγη όξινη ποσότητα και φυσικά καλή αποστράγγιση. Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την αγορά του φυτού είχαν τοποθετηθεί ξερά φύλλα ελιάς στο πάνω μέρος του χώματος, πράγμα που λειτουργεί ως σφάγνον, δηλαδή βοηθάει στην καλύτερη κατανομή του νερού και την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, ώστε να μη φεύγουν εκτός γλάστρας με το πότισμα.

Το Σπαράγγι φέρει μικροσκοπικά λευκά άνθη, που ανθίζουν το καλοκαίρι. Τα άνθη αυτά "δένουν" και γίνονται μικρά πράσινα μπαλάκια, που καταλήγουν σε ροζ και κόκκινους μικρούς καρπούς. Χρειάζεται υδατοδιάλυτο λίπασμα γενικής χρήσης κάθε 3 με 4 εβδομάδες. Το Σπαράγγι φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 60 cm, ενώ φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες.

Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από το Σπαράγγι Ουρά Αλεπούς λίγες μέρες μετά την αγορά. Τους επόμενους μήνες θα δείξουμε την πορεία του φυτού, γι' αυτό μείνετε συντονισμένοι.
















You Might Also Like

0 σχόλια