Διπλό Φούλι, Γκραντούκα

Πριν λίγο καιρό είχαμε μιλήσει για το Γιασεμί του Σαμπάχ (Μπουγαρίνι ή μονό Φούλι). Ήρθε όμως η ώρα να μιλήσουμε για το Διπλό Φούλι. Η επίσημη ονομασία του είναι Γιασεμί του Σαμπάχ Γραντούκα (Μέγας Δούκας) της Τοσκάνης, ενώ στα αγγλικά φέρει το όνομά του ως Jasminum Sambac Grand Duke of Tuscany.

Ένα τόσο μεγαλεπήβολο όνομα, όπως του Γκραντούκα αρμόζει μόνο σ' ένα εντυπωσιακό φυτό με υπέροχα άνθη. Είναι είδος γιασεμιού και έχει διπλό άνθος. Το διπλό φούλι φέρει εντυπωσιακά άνθη, που όταν είναι μπουμπούκια μοιάζουν με μικροσκοπικά κουνουπίδια.

Καθώς μεγαλώνουν ανοίγουν σε πανέμορφα άνθη και χαρίζουν μια αξεπέραστη αρωματική εμπειρία στην αυλή ή το μπαλκόνι σας. Δε χρειάζεται να σκύψετε για να τα μυρίσετε, απλώς περιπλανηθείτε δίπλα τους και η μυρωδιά τους θα σας αφήσει άναυδους. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα μυρωδιάς από νότες γιασεμιού και γαρδένιας. Παρότι πολλοί θα πιστέψουν ότι το διπλό φούλι θα έχει δυνατότερο άρωμα από το μονό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Γκραντούκα υστερεί λίγο στο άρωμα συγκριτικά με το Μπουγαρίνι.

Ο Γκραντούκα θέλει όξινο χώμα, όμοιο με εκείνο της γαρδένιας με καλή αποστράγγιση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον καυτό ήλιο και το δυνατό άνεμο. Το χειμώνα θα πρέπει να μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο. Ποτίζουμε όταν αντιληφθούμε ότι το χώμα είναι στεγνό. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Τα άνθη του δεν διαρκούν πολύ, όμως ανθίζει συνεχώς. Άλλοτε μπορεί να εμφανιστούν μπουκέτα με άνθη κι άλλοτε μόνο ένα άνθος.

Το φύλλωμα του είναι εξίσου εντυπωσιακό με μεγάλα πράσινα φύλλα. Μοιάζει να σκονίζεται εύκολα, γι' αυτό θα πρέπει να το περιποιούμαστε το ίδιο αφαιρώντας τυχόν σκόνες.

Θα βρείτε τον Γκραντούκα σε φυτώρια ή και ενημερωμένα ανθοπωλεία. Είναι φυτό που κοσμεί τα περισσότερα νησιά του Ιονιού, όπως Ζάκυνθο και Κέρκυρα. Όμως εμείς από την άλλη πλευρά, αιγιοπελαγίτικα μαγευτήκαμε εξίσου από την ομορφιά του και σας παραθέτουμε εικόνες από την πρώτη ανθοφορία του. Αγοράστηκε τον Ιούλιο του 2018, ενώ οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται από 10€ έως αρκετά περισσότερα.














Διαβάστε για το Μονό Φούλι (Γιασεμί του Σαμπάχ - Μπουγαρίνι) πατώντας ΕΔΩ

You Might Also Like

1 σχόλια