ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ

 

 
Το Κυκλάμινο είναι το κατεξοχήν λουλούδι, που σηματοδοτεί τον ερχομό του φθινοπώρου. Είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό, με πολύ μεγάλη ανθοφορία. Ξεκινάει να φέρει άνθη από τον Σεπτέμβρη μέχρι και το τέλος της άνοιξης.

Έχετε ακούσει να λένε ότι το κυκλάμινο κοιμάται; Αλήθεια είναι, μετά το τέλος της ανθοφορίας του, όταν τα φύλλα του κιτρινίζουν, το κυκλάμινο πέφτει σε λήθαργο, για να ξεκουραστεί. Θα ξυπνήσει όταν θα το ξαναποτίσουμε στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Πολλές φορές όμως το κυκλάμινο δεν κοιμάται, ακόμη κι αν σταματήσουμε σταδιακά το πότισμα. Έτσι, υπάρχει περίπτωση αν το καλοκαίρι το τοποθετήσουμε σε πολύ σκιερό μέρος χωρίς να το χτυπάει ο ήλιος, το κυκλάμινο αντί να ξεκουραστεί πέφτοντας σε λήθαργο, θα συνεχίσει να μας δίνει λουλούδια.

Είναι ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό λουλούδι στην Ελλάδα, μιας και πέραν των φυτωρίων και των μπαλκονιών, συναντάται ως άγριο είδος στην ύπαιθρο. Πέντε είδη κυκλάμινου βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο το πιο γνωστό είναι το Κυκλάμινο το Γραικό (cyclamen graecum) με υπέροχα μωβ άνθη μέσα στο φθινόπωρο σε χαμηλές υψομετρικά περιοχές και σε χέρσα εδάφη (που δεν έχουν καλλιεργηθεί ή δεν μπορούν να καλλιεργηθούν). Το όνομα του βγαίνει από το Γραικός (Greece), γιατί εμφανίζεται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, όπως στα νησιά του Αιγαίου (ναι, και στην Μυτιλήνη), την Κρήτη, την Πελοπόννησο κι αλλού.

Το κυκλάμινο διατίθεται σε πολλά χρώματα όπως μωβ, φούξια, έντονο κόκκινο, λευκό, ακόμη και δίχρωμο, όπως άσπρο-μωβ ή άσπρο-κόκκινο. Το άνθος μοιάζει με μικρή πεταλούδα, έτοιμη να πετάξει, ενώ το φύλλωμα του είναι εξίσου ιδιαίτερο, καθώς μοιάζει με καρδιά με διάφορες αποχρώσεις του πράσινου.

Το λουλούδι φτάνει σε ύψος τα 8 με 35 εκ., ανάλογα με ποια ποικιλία έχουμε διαλέξει, ενώ η ιδανικότερη θερμοκρασία είναι από 10 - 18°C σε ημισκιερό και δροσερό μέρος. Το χώμα θα πρέπει να είναι γόνιμο και να έχει καλή αποστράγγιση.

Αναφορικά του ποτίσματος, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πώς και πόσο ποτίζουμε το φυτό. Καλό είναι να ποτίζουμε το κυκλάμινο με μέτρο, αν και χρειάζεται μια κάποια υγρασία. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα του κυκλάμινου για να μην σαπίσουν, όπως επίσης να μη ρίχνουμε το νερό στο κέντρο του φυτού, αλλά περιμετρικά του.

Χρησιμοποιούμε λίπασμα, όταν το φυτό μας ανθοφορεί πάντοτε αναφορικά με τις οδηγίες του σκευάσματος, που έχουμε στην κατοχή μας. 

Όταν τα παλιά άνθη απανθίζουν, τα αφαιρούμε κόβοντας τα στο ύψος του χώματος. Παράλληλα, από την εμπειρία μας, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι μετά από τις βροχερές μέρες του χειμώνα, όταν τα σαλιγκάρια κάνουν πάρτι σε αυλή, μπαλκόνι και κήπο, τρώνε τα φύλλα του κυκλάμινου. Γι' αυτό λοιπόν προσπαθήστε να είστε οι σωστοί άγρυπνοι φρουροί του κυκλάμινου της αυλής σας. Τα σαλιγκάρια πολλές φορές κρύβονται κάτω από το μέρος της γλάστρας (συνήθως στις πλαστικές) που πιάνουμε με τα δάχτυλα μας για να την μεταφέρουμε.

Εμείς φυτέψαμε ένα μικρό σχετικά κυκλάμινο σε μεγαλύτερη γλάστρα από αυτή του φυτωρίου. Προσθέσαμε στη γλάστρα γεωύφασμα και ελαφρόπετρα, γεμίσαμε με χώμα κομπόστ και χώμα γης και ποτίσαμε καλά για πρώτη φορά. Το τοποθετήσαμε σε δροσερό μέρος που δεν έχει ιδιαίτερο ήλιο.

Δείτε φωτογραφίες, από το νέο μας κυκλάμινο παρακάτω:














 
Συμβολισμός
Το Κυκλάμινο συμβολίζει την ηρεμία.

Κι ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου:

Το Κυκλάμινο

Μικρὸ πουλὶ τριανταφυλλί, δεμένο μὲ κλωστίτσα,
μὲ τὰ σγουρὰ φτεράκια του στὸν ἥλιο πεταρίζει.
Κι ἂν τὸ τηράξεις μιὰ φορά, θὰ σοῦ χαμογελάσει
κι ἂν τὸ τηράξεις δυὸ καὶ τρεῖς, θ᾿ ἀρχίσεις τὸ τραγούδι.

* τηράξεις = κοιτάξεις προσεχτικά. (link)

You Might Also Like

2 σχόλια