ΚΑΛΟΥΝΑ, ΕΝΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΦΥΤΟ

 

Η Καλούνα είναι ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός θάμνος με πολύχρωμους συνδυασμούς. Ανήκει στην κατηγορία Ερείκη (Ericaceae). Παρότι είναι πολυετές φυτό, πολλοί το χρησιμοποιούν ως μονοετές. Θα το βρούμε με πολλά ονόματα, όπως ερείκη, ξούρι και πυρένι.


Υποστηρίζεται ότι η Καλούνα πήρε το όνομα της από την αρχαιοελληνική λέξη "καλλύνω", που σημαίνει ομορφαίνω/καλλωπίζω.

Ως θάμνος φτάνει σε ύψος τα 20 εκ. έως 50. Αγαπάει τον ήλιο και μπορεί να ζήσει και σε ημισκιερές θέσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αντέχει το κρύο μέχρι και τους -20 βαθμούς Κελσίου. Είναι φυτό, που χρειάζεται όξινα εδάφη, γι' αυτό και όταν το φυτεύουμε σε γλάστρα ή παρτέρι, πρέπει να έχουμε όξινη τύρφη, σαν και αυτή που χρησιμοποιούμε για τη γαρδένια και την ορτανσία. 

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το πότισμα της καλούνας. Δεν το παρακάνουμε, ποτίζουμε όταν το χώμα της μοιάζει να ξεραίνεται. Το καλοκαίρι το πότισμα είναι εντατικότερο, σχεδόν κάθε δεύτερη με τρίτη ημέρα.

Η φουντωτή όψη της καλούνας σε συνδυασμό με τα υπέροχα χρώματά της, την κάνουν να ξεχωρίζει σε ένα μπαλκόνι ή σε μία σύνθεση. Στο εμπόριο θα τη βρείτε σε μωβ, κόκκινη, άσπρη, πράσινη και σε διπλούς συνδυασμούς χρωμάτων. Η τιμή της κυμαίνεται από 2 έως 5 €.

Η καλλωπιστική αξία της καλούνας είναι σημαντική, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο. 

Θα πρέπει να κλαδευτεί αρκετά χαμηλά μετά το πέρας της ανθοφορίας της, ώστε να μας δώσει νέα ανθοφορία τη νέα χρονιά.

Μια ιδιαίτερη πρόταση για σύνθεση σε κήπο, παρτέρι ή σε μια μεγάλη γλάστρα, είναι η φύτευση μιας ψηλής και φουντωτής πράσινης και μωβ καλούνας, ενός μπλε και κίτρινου πανσέ και ενός καλλωπιστικού λάχανου. Αυτό θα δώσει μια άλλη πνοή στον φθινοπωρινό μας κήπο κι έτσι, θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τη νέα κηπουρική σεζόν.

Καλό μας φθινόπωρο!









You Might Also Like

0 σχόλια