ΜΟΥΣΚΑΡΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟ



Το Μουσκάρι ή Σταφυλοϋάκινθος (grape hyacinth) ή Βοτρύανθος είναι βολβός φθινοπωρινής φύτευσης με υπέροχα κυανά άνθη, γνωστά για την ομοιότητά τους με τσαμπιά σταφυλιών, εξού και το όνομα με το συνθετικό "βότρυς", που σημαίνει τσαμπί. Ανήκει στην οικογένεια των Λιλιείδων και η οικογένειά του αυτή ακούγεται μυθική από την αρχαιότητα, καθώς από τόσο παλιά μας έρχεται το Μουσκάρι.

Μερικά ακόμη ονόματα του λουλουδιού αυτού είναι Μουσκάρι το παραμελημένο, Μουσκάρι το εύκομον, Καλόγρια, του Κούκου το ψωμί και το Σταφύλι του Κούκου.

Αν και η μία από τις ονομασίες του φέρει το συνθετικό Υάκινθος, δε θα πρέπει να συγχέεται με αυτόν, αφού δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, πέραν της μικρής ομοιότητας. 

Το Μουσκάρι διατίθεται σε μεγάλη γκάμα αποχρώσεων το κυανού, ενώ θα βρείτε και είδος βολβού σε λευκό χρώμα, γνωστή μορφή αλμπινισμού.

Η λέξη Μουσκάρι, που είναι και η ευρέως γνωστή ονομασία του λουλουδιού προήλθε από τη λέξη ¨musk", η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη "μόσχος", λόγω του ιδιαίτερου μοσχομυριστού αρώματος των λουλουδιών του. Γι' αυτό το λόγο προσελκύει και τις μέλισσες.

Οι Ιταλοί το χρησιμοποιούν στη κουζίνα τους, όπως και στην Κρήτη για μεζέ, άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι δηλητηριώδες, παρότι έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στη βοτανολογία και την ιατρική.

Το Μουσκάρι φυτεύεται από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο και ανθίζει την άνοιξη. Είναι βολβός που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να ευδοκιμήσει. 

Εμείς φυτέψαμε βολβούς Μουσκάρι σε πλαστική γλάστρα φυτωρίου σε βάθος 5-7 εκατοστά. Ποτίσαμε καλά για πρώτη φορά με ποτιστήρι για να ελέγχουμε την πίεση του νερού, μην τυχόν κατά λάθος ξεθάψουμε κάποιο βολβό.

Τοποθετήσαμε τη γλάστρα σε ηλιόλουστο μέρος, επειδή ζούμε σε νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ όσοι ζείτε στη Νότια Ελλάδα, θα πρέπει να την τοποθετήσετε σε ημισκιερό μέρος.

Είναι καλό να φυτεύουμε το Μουσκάρι παρέα με αρκετούς βολβούς, γιατί όταν ανθίσουν, δίνουν ένα εντυπωσιακό εφέ μπλε μπουκέτου. Στην αρχή τα λουλούδια είναι σχεδόν κολλημένα μεταξύ τους, ενώ όταν ωριμάσουν, ξεκινάει μια σταδιακή χαλάρωση και απόσταση των άνθεων μεταξύ τους.

Κι επειδή το Μουσκάρι είναι ένα αγριολούλουδο, που φύεται στους αγρούς και στα λιβάδια, θα πρέπει να του δώσουμε την προσοχή, που του αρμόζει, δίχως να το προσπερνάμε. Το μικρό αυτό σταφυλλάκι έχει τη δική του αξία. Την επόμενη φορά, που θα δούμε Μουσκάρι σε αυλή και κυρίως στη φύση, ας στάθουμε για μισό λεπτό να το παρατηρήσουμε. Θα δούμε την πραγματική ομορφιά του και ίσως και κάποια μέλισσα τριγύρω. Έτσι, θα πάψει να λέγεται Μουσκάρι το παραμελημένο.

Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από τους βολβούς κατά τη διάρκεια της φύτευσης, καθώς και την πρώτη άνθηση 5 μήνες μετά, τον Φεβρουάριο. 








Δείτε πόσα κρύβονται από κάτω







Συμβολισμός Μουσκάρι
Το Μουσκάρι συμβολίζει την υποταγή και την ταπεινοφροσύνη.

You Might Also Like

0 σχόλια