Φυτεύουμε Ανεμώνες

Η Ανεμώνη ή Ανεμώνα είναι ένα κονδυλώδες φυτό, πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Η λέξη ανεμώνη προέρχεται από τη λέξη "άνεμος" και σημαίνει το άνθος του ανέμου. Στην Μυτιλήνη είναι γνωστή και ως Λαλέδα.

Ανήκει στους βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης και φυτεύεται από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο, ενώ ανθίζει από Μάρτιο έως Μάιο. Ανάλογα με την ποικιλία, το ύψος της ανεμώνης διαφέρει, υπάρχουν ποικιλίες από 15 εκ. και κάποιες που φτάνουν πάνω από 80 εκ. Η ελληνική ανεμώνη είναι χαμηλή και φτάνει σε ύψος τα 15 με μέγεθος άνθους τα 5 εκ. Σίγουρα την άνοιξη θα έχετε δει ανεμώνες σε αγρούς, κάμπους και χωράφια. Είναι αυτοφυές, οπότε ντύνει μαγικά την ελληνική εξοχή. Χρώματα όπως μωβ, λιλά, άσπρη, κόκκινη και φούξια. Υπάρχουν ανεμώνες με μονό άνθος και με διπλό άνθος.

Η ανεμώνη προτιμά τα ελαφρά εδάφη για να αναπτυχθεί, καθώς και μέρη με πολύ φως. Φυτεύεται σε βάθος 5 εκ., ανάλογα την ποικιλία βέβαια. Τέτοιες πληροφορίες θα βρείτε στην συσκευασία της ανεμώνης, όταν την αγοράσετε. Η ανεμώνη συνήθως πωλείται σε συσκευασία των 5 και άνω, από τιμή 0,60€. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε και χύμα.

Αυτός ο βολβός διαφέρει όμως από τους άλλους. Αρχικά, πριν τη φύτευση, θα πρέπει να κάνουμε μια συγκεκριμένη διεργασία. Θα πρέπει να βυθίσουμε τους κονδύλους ανεμώνης μέσα σε ένα μπωλ με νερό από 1 ώρα έως 1 ημέρα πριν τη φύτευσή τους.

Παράλληλα, επειδή είναι κόνδυλος, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό με το μάτι ποιο είναι το πάνω μέρος και ποιο το κάτω κατά τη διάρκεια της φύτευσης. Γι΄ αυτό το λόγο, καλό είναι να φυτεύετε την ανεμώνη πλαγίως με σκοπό το ανθοφόρο στέλεχος να βρει διέξοδο και να ανέβει προς τα πάνω.

Χρειάζεται τακτικό πότισμα, ενώ καλό θα ήταν, όταν δούμε τα ανθοφόρα στελέχη να έχουν αναπτυχθεί, κάθε 20 ημέρες να χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό λίπασμα.

Εμείς φυτέψαμε σε γλάστρα και παρτέρι ανεμώνες με διπλό άνθος σε μπλε και φούξια/βιολετί χρώμα. Οι ποικιλίες που επιλέξαμε είναι:
  • Ανεμώνη διπλή The Admiral
  • Ανεμώνη διπλή Lord Lieutenant
Δείτε τη δική μας φετινή προεργασία πριν τη φύτευση. Ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα την άνοιξη. Θα σας ενημερώσουμε.Ανεμώνες του αγρού


Συμβολισμός
Η Ανεμώνη συμβολίζει τη νεότητα και "του πρόσκαιρου", που περνάει σαν τον άνεμο (από το βιβλίο της κας Σ. Ριζοπούλου, το Αλφαβητάρι των λουλουδιών).

Τα λέμε την Παρασκευή!
(άρθρα ανεβαίνουν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ ενημερωτικό email για όσους έχετε κάνει εγγραφή στο newsletter μας κάθε Σάββατο)

You Might Also Like

0 σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας