Μαθαίνουμε για τη Φρέζια

Η Φρέζια είναι φθινοπωρινός βολβός φύτευσης και ίσως ο αγαπημένος βολβός της μαμάς. Ο πρώτος βολβός, που σπεύδουμε κάθε φθινόπωρο να πάρουμε είναι η φρέζια και η τουλίπα. 

Ο βολβός της φρέζιας φυτεύεται από Σεπτέμβρη μέχρι Νοέμβρη και ανθίζει περίπου 12 - 13 εβδομάδες μετά τη φύτευσή του. Ο βολβός της φρέζιας πωλείται χύμα από 0,20€ περίπου ή σε σακουλάκια των 10 βολβών.

Για να μας δώσει τα άνθη του θα πρέπει να φυτευτεί σε βάθος σχεδόν 5 εκ., πάντοτε με την μυτούλα προς τα πάνω, ενώ η υπόδειξη για την μεταξύ απόσταση των βολβών είναι 5 με 10 εκ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η φρέζια είναι καμαρωτή και δίνει ψηλό στέλεχος, έτσι η γλάστρα που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους. Φυσικά, δε ξεχνάμε να τοποθετήσουμε γεωύφασμα και χαλίκι στον πάτο της γλάστρας, για καλύτερη αποστράγγιση.

Όταν ο βολβός ξυπνήσει, θα αρχίσει να βγάζει το ιδιαίτερο μεσαίο σε μέγεθος λογχοειδές φύλλωμά του. Μέσα από αυτά τα φύλλα, κυρίως αυτά που βρίσκονται στο κέντρο, θα βγουν τα ανθικά στελέχη, που αναλόγως την ποικιλία, φτάνουν σε μέγεθος από 25 – 50 εκ.

Στην αρχή το ανθοφόρο στέλεχος μοιάζει με μικρό στάχυ, το οποίο μεγαλώνει με τον καιρό. Κάθε ανθοφόρο στέλεχος φέρει περίπου 5 - 8 μπουμπούκια φρέζιας.

Η φρέζια διατίθεται σε μονή και διπλή. Η φρέζια με τα μονά άνθη έχει υπέροχο δυνατό άρωμα, ενώ η φρέζια με τα διπλά άνθη είναι πολύ ανθεκτική. Διατίθεται σε πολλά χρώματα, όπως λευκή, φούξια, κόκκινη, πορτοκαλί και μπλε-μωβ.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να τοποθετήσουμε τη γλάστρα μας σε μέρος με ηλιοφάνεια. Όταν θα αρχίσει η φρέζια να ανθοφορεί στο τέλος του χειμώνα, είναι πιθανόν να χρειαστεί μια μικρή υποστύλωση, λόγω των δυνατών ανέμων συνήθως που επικρατούν.

Γενικά η φρέζια χρειάζεται νερό, της αρέσει να είναι σε υγρό το χώμα. Βέβαια, στην αρχή θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα του νερού για να μην σαπίσουν οι βολβοί μας, ωστόσο μόλις αρχίσει η ανάπτυξη, ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα, αν δεν υπάρξουν φυσικά βροχές. Να θυμάστε, ότι αν υπάρχει αέρας, καλύτερα να μην ποτίσετε εκείνη την μέρα τη φρέζια, καθώς το υγρό χώμα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην κρατήσει γερό αντίβαρο στον άνεμο και η φρέζια να σπάσει.

Μπορείτε να λιπάνετε όταν δείτε τα πρώτα μπουμπούκια, για δυνατότερο άρωμα και χρώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητο.

Η φρέζια καλλιεργείται συνεχώς, καθώς αποτελεί ένα από τα συχνότερα λουλούδια σε ανθοδέσμη, λόγω της όμορφης εμφάνισης της, της πληθώρας των χρωμάτων της, της ανθεκτικότητας της, αλλά και του δυνατού αρώματος της. Οπότε κι εσείς, μπορείτε να τις κόψετε για το βάζο σας. Εμείς σπάνια το κάνουμε αυτό, καθώς θέλουμε η αυλή μας να έχει χρώμα. Τι πιο όμορφο να ξυπνάς ένα ανοιξιάτικο πρωινό και να βλέπεις τις φρέζιες να κουνιούνται ελαφρώς από το αεράκι και να διαδίδουν το γλυκό τους άρωμα τριγύρω.

Παρακάτω, δείτε τις περσινές μας φρέζιες και θαυμάστε την ομορφιά αυτού του λουλουδιού.

























Συμβολισμός Φρέζιας
Η Φρέζια συμβολίζει την άνευ όρων αγάπη, την ευεξία, την εμπιστοσύνη, τη χαρά και την ανάρρωση. (βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο της κας Ριζοπούλου "Το αλφαβητάρι τηςτων Λουλουδιών)

You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Φυτεψα βολβούς φρεζιας στις 25/2/21 σε ορεινό χωριό τι λέτε θα φυτρώσουν. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή