ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ (ΑΓΙΟΔΗΜΗΤΡΙΑΤΙΚΟ)

 

 
Το Χρυσάνθεμο είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό, που σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσεται και ως ετήσιο. Είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητριάκι, επειδή είναι ανθισμένο κατά τον μήνα Οκτώβρη, που γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος (26 Οκτωβρίου).

Προέρχεται από τις λέξεις "χρυσός" + "άνθος", χρυσό λουλούδι δηλαδή, όνομα που έδωσε ο Σουηδός Βοτανολόγος Κάρολος Λινναίος (Καρλ Λινέ). Μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ευρώπη το 1753, ενώ για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε το 1789 χάρη σ' έναν έμπορο που έφερε 3 ποικιλίες χρυσάνθεμου από την Κίνα στην Μασσαλία της Γαλλίας. Μόνο μία κατάφερε να καλλιεργηθεί και της δόθηκε το όνομα η "Παλιά Μωβ"

Το χρυσάνθεμο λοιπόν ανθίζει το φθινόπωρο σε μια περίοδο, που οι καλοκαιρινοί μας βολβοί έχουν απανθίσει και τα υπόλοιπα λουλούδια μας έχουν ταλαιπωρηθεί από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο της χώρας μας. Έτσι, κοσμεί υπέροχα αυλές και βεράντες, με τα χρώματα και την πληθώρα των ανθέων του. Παραμένει ανθισμένο και μετά τον Οκτώβριο, όμως παράγοντες όπως η θέση φύτευσης, η ποικιλία και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί αναφορικά της διάρκειας της ανθοφορίας του.

Το χρυσάνθεμο κυκλοφορεί σε πάρα πολλά χρώματα και μεγέθη. Χρώματα όπως το λευκό, το κίτρινο, το ροζ, το μωβ κ.α., ενώ επίσης διατίθεται και σε διάφορα μεγέθη με ύψος από 25 εκ. έως 1 μ. περίπου. Τα άνθη του χρυσάνθεμου μοιάζουν με μαργαρίτες, ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα πολλοί τύποι ανθέων, όπως αραχνοειδής, σφαιρικός, ημισφαιρικός κ.α. Η διάμετρος ενός άνθους ξεκινάει από 4 έως 10 εκ..

Πρέπει να ποτίζεται τακτικά και τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και όσο είναι ανθισμένο. Υπολογίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί, γιατί μπορεί να καταστρέψουμε το φυτό μας σαπίζοντας τις ρίζες του.

Μόλις το φυτέψουμε, θα χρειαστεί να το τοποθετήσουμε σε μέρος με ήλιο, ωστόσο γενικά το φυτό αυτό αντέχει τόσο σε χαμηλές, όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη και τα ξέρα φύλλα, όσο συχνά μπορούμε, ώστε να δώσουμε ένταση στο φυτό μας να δημιουργήσει νέα λουλούδια.

Ένας από τους βασικότερους εχθρούς του χρυσάνθεμου είναι η μελίγκρα (αφίδες). Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα κάνουν επιδρομή πάνω στο φυτό μας για να το ξεζουμίσουν. Μπορούμε να τις απομακρύνουμε με ένα βρεγμένο πανί ή αν επιμένουν, να χρησιμοποιήσουμε φυσική πυρεθρίνη (προϊόν που προέρχεται από το χρυσάνθεμο και θα το βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.).










Συμβολισμός
Το χρυσάνθεμο συμβολίζει την αλήθεια και τη νοσταλγία, ενώ στην Κίνα απ' όπου κατάγεται, θεωρείται σημαντικό και έχει εξυμνηθεί σε λογοτεχνικά κείμενα, μύθους και ποιήματα.




You Might Also Like

0 σχόλια