Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ

 


Η πανσέληνος του Οκτωβρίου θα καταγραφεί στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 2023 με ύψιστη φωτεινότητα στις 11:24 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). 

Σύμφωνα με τη NASA, η Πανσέληνος εμφανίζεται όταν η Σελήνη βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στην τροχιά της γύρω από τη Γη και η κοντινή πλευρά της Σελήνης είναι πλήρως φωτισμένη.

Το National Geographic αναφέρει ότι ενώ τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περί τα 50 λεπτά αργότερα σε σχέση με το φεγγάρι της προηγούμενης ημέρας, το φεγγάρι του Οκτωβρίου θα εμφανιστεί 30 λεπτά πιο μετά κι θα προσφέρει περισσότερο φως στη Γη.

Πολλοί πολιτισμοί στην ιστορία έχουν προσφέρει ονοματοθεσίες στις πανσελήνους στην προσπάθειά τους να σηματοδοτήσουν το πέρασμα του χρόνου. Αυτό συμβαίνει και στην Πανσέληνο του Οκτωβρίου.

Η ονοματοθεσία της Πανσελήνου του Οκτωβρίου είναι το Φεγγάρι του Κυνηγού. Σύμφωνα με το Οξφορδιανό Λεξικό, η πρώιμη ονοματοθεσία αυτή καταγράφεται περί τα 1710 μ.Χ. Οι ονοματοθεσίες των Πανσελήνων έχουν δοθεί από τους Ιθαγενείς της Αμερικής. Έτσι, το όνομα για το Φεγγάρι του Κυνηγού είναι εμπνευσμένο από τους κυνηγούς που προετοιμάζονται για τους κρύους χειμερινούς μήνες, πηγαίνοντας για κυνήγι.

Οι κυνηγοί του Οκτωβρίου είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τους άλλους μήνες. Επειδή τα χωράφια είχαν μόλις θεριστεί, και καθώς τα ζωντανά έχοντας παχύνει κατά το καλοκαίρι, ήταν ευκολότερα ορατά από τους κυνηγούς με αποτέλεσμα να καταλήγουν θηράματα. 

Άλλα ονόματα που έχουν υπάρξει για την Πανσέληνο του Οκτωβρίου είναι:

  • Το Φεγγάρι Αποξήρανσης Ρυζιού (Drying Rice Moon), που αναφέρεται σε μέρος της διαδικασίας αποξήρανσης του ρυζιού για το χειμώνα,
  • Το Φεγγάρι Πτώσης των Φύλλων (Falling Leaves Moon), που αναφέρεται στην μετάβαση απ' το καλοκαίρι στο χειμώνα,
  • Το Φεγγάρι Αποδημίας (Migration Moon), που αναφέρεται στην αποδημία των πουλιών για θερμότερες περιοχές,
  • Το Παγωμένο Φεγγάρι (Freezing Moon), που αναφέρεται στις ολοένα και χαμηλότερες θερμοκρασίες της Γης. 

Σύμφωνα με τον Noah Petro, επιστήμονας με το έργο "Lunar Reconnaissance Obriter" στη ΝASA, το υπέροχο με αυτό το φεγγάρι του Οκτωβρίου είναι ότι αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς σκοτεινιάζει νωρίτερα και συνεχίζει να παραμένει σκοτάδι για περισσότερο, το φεγγάρι ανατέλλει ακριβώς γύρω απ' το ηλιοβασίλεμα, οπότε το ανθρώπινο μάτι μπορεί να παρακολουθήσει δύο κρεμαστά φεγγάρια ταυτόχρονα, τον Ήλιο και τη Σελήνη.

You Might Also Like

0 σχόλια