ΒΟΛΒΟΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΟΥ (ΥΑΚΙΝΘΟΣ)

Ο Υάκινθος είναι βολβός φθινοπωρινής φύτευσης και είναι ένας από τους πιο γνωστούς βολβούς, που ανθίζει λίγο πριν φύγει ο χειμώνας και κατά τον ερχομό της άνοιξης.

Ο Υάκινθος λέγεται αλλιώς και Ζουμπούλι (Hyacinthus Orientalis), κυρίως στα νησιά του Ιονίου ονομάζεται και Διατσέντο ή Διατσίντο (Χίος).

Ως βολβός φθινοπωρινής φύτευσης φυτεύεται από τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου. Η φύτευση του γίνεται είτε επιφανειακά σε γλάστρα, που το πάνω μέρος του βολβού θα είναι έξω από το χώμα, είτε σε ειδικό βάζο (φωτογραφία παρακάτω) το οποίο λόγω του ειδικού σχεδιασμού του φέρει νερό, όμως δεν έρχεται σε επαφή με το κύριο σώμα του βολβού για να μην σαπίσει.

Αρχικά, εμφανίζονται μερικά λογχοειδή φύλλα τα οποία διαφέρουν από βολβό σε βολβό από 4 έως 6. Έχουν ένα υπέροχο ανοιχτό πράσινο χρώμα και το ύψος τους είναι 20 με 25 εκατοστά. Για να αναπτυχθεί ο βολβός, είναι καλό τις πρώτες εβδομάδες να βρίσκεται σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν είναι εκτός σπιτιού, θα φέρει κάποιο πρόβλημα. Στο κέντρο των 4 έως 6 φύλλων ξεπετάγεται ένα μακρύ κοτσάνι, πάνω στο οποίο υπάρχουν τα υπέροχα άνθη του Υάκινθου, που είναι σε μέγεθος από 2 έως 3 εκατοστά.

Διατίθεται σε πολλά χρώματα και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπος βολβούς, καθώς διαθέτει ένα ανεπανάληπτο και διαπεραστικό άρωμα. Είναι βολβός εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Η διαδικασία της συντήρησης των βολβών, που απάνθισαν είναι ίδια με τους άλλους βολβούς και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Το όνομα Υάκινθος προήλθε από την ελληνική μυθολογία. Πιο συγκεκριμένα, ο Υάκινθος ήταν ένας πανέμορφος νέος, ο οποίος ήταν εραστής του θεού Απόλλωνα. Ο Απόλλων κάνοντας δισκοβολία, έριξε το δίσκο (άθλημα) και κατά λάθος σκότωσε τον Υάκινθο. Πολλοί λένε ότι ο Απόλλων δεν ήταν αυτός που πραγματικά σκότωσε τον Υάκινθο. Ο δυτικός άνεμος Ζέφυρος, επειδή ζήλευε, άλλαξε την φορά του δίσκου κι έτσι τον οδήγησε προς τον Υάκινθο με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ο Απόλλων συντετριμμένος, έσκαψε με τα ίδια του τα χέρια τον τάφο του Υάκινθου και από το σώμα του έφτιαξε το συγκεκριμένο λουλούδι. Λέγεται ότι πάνω στα φύλλα του Υάκινθου φαίνονται τα αρχικά ΥΑ.

Επίσης, ο Mozart εμπνευσμένος από τον παραπάνω μύθο έγραψε σε νεαρή ηλικία την κλασική όπερα δομημένη σε 3 πράξεις. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ.

Παρακάτω, δείτε φωτογραφίες από τους δικούς μας Υάκινθους:



















You Might Also Like

0 σχόλια