ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ ΜΗΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

 
Ο Απρίλης είναι γλυκός ανοιξιάτικος μήνας, σημαντικός εξίσου για εργασίες στον κήπο μας. Οι φθινοπωρινοί βολβοί φύτευσης έχουν ήδη ανθίσει, οι τουλίπες χορεύουν με το σιγανό αεράκι, ενώ οι φρέζιες στέλνουν το άρωμα τους παντού.

Ας δούμε παρακάτω τις εργασίες κηπουρικής, που μπορούμε να κάνουμε τον μήνα Απρίλιο:

Φροντίδα φυτών
Αφαιρούμε ξερά κλαδιά από τις τριανταφυλλιές, τα καλλωπιστικά φυτά μας και τους θάμνους με σκοπό να αναπνεύσουν. Επίσης, απομακρύνουμε άρρωστα φύλλα, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στο υπόλοιπο μέρος των φυτών.

Λίπανση
Συνεχίζουμε την τοποθέτηση οργανικού λιπάσματος και χωνεμένης κοπριάς στα καλλωπιστικά μας φυτά, αλλά και τα καρποφόρα δέντρα.

Πότισμα
Χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές, συνεχίζουμε το πότισμα το οποίο γίνεται εντατικότερο.

Σπορείο
Μπορούμε ακόμη να φυτέψουμε το δικό μας σπορείο ή να σπείρουμε απευθείας στο έδαφος. Σπόροι αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών, αλλά και λαχανικών.

Φύτευση
Προλαβαίνουμε ακόμη να φυτέψουμε τριανταφυλλιές. Παράλληλα, φυτεύουμε ιβίσκο, πετούνια, διπλαδένια, γεράνια, αλλά και βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης όπως ντάλια, λίλιουμ, κάλλες κ.α. Επίσης, ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος μήνας να ξεκινήσουμε την φροντίδα του χλοοτάπητα. Τέλος, είναι κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε ριζώματα φράουλας.

Μεταφύτευση
Μία από τις καλύτερες περιόδους μεταφύτευσης των φυτών, που χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα είναι ο Απρίλιος. Για την αποφυγή και του ελάχιστου σοκ, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα από φύκι.

Πρόληψη
Προληπτικά ψεκάζουμε με θειοχαλκίνη τις τριανταφυλλιές μας, για να προλάβουμε τυχόν μυκητολογικές ασθένειες. Ενώ με ειδικά βιολογικά σκευάσματα, που έχουμε προμηθευτεί από τον γεωπόνο μας, ψεκάζουμε για να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα και την κάμπια όταν εμφανιστεί.

Πολλαπλασιασμός
Πολλαπλασιάζουμε τα φυτά, που μπορούμε με καταβολάδες όπως το αγιόκλημα, το κοράλι και το ρυγχόσπερμο.

Σχεδίαση
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, αρχίζουμε να σχεδιάζουμε πώς θέλουμε να είναι η αυλή ή ο κήπος μας, ενώ μπορούμε να προμηθευτούμε πέργκολες, πύργους αναρρίχησης, δεματικά κλπ.

Καλό Απρίλιο να έχουμε!









You Might Also Like

0 σχόλια