Μαθαίνουμε για την Καμέλια

Η Καμέλια είναι ένας εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας θάμνος με υπέροχα μονά ή διπλά άνθη. Όσο όμορφα λουλούδια φέρει, άλλο τόσο πανέμορφα γυαλιστερά πράσινα φύλλα την κοσμούν. Οι ποικιλίες που κυκλοφορούν έχουν χρώματα σε άσπρο, ροζ και κόκκινο.

Η Καμέλια ανήκει στην ομάδα των οξύφυλλων φυτών. Οπότε για τη φύτευσή της χρησιμοποιούμε καστανόχωμα και χώμα για οξύφυλλα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε και φλοιό πεύκου στην κορυφή της γλάστρας ή παρτεριού με σκοπό να αποτρέψουμε την υπερβολική υγρασία, αλλά και το στρες που μπορεί να προκληθεί στις ρίζες κατά τις ημέρες με καύσωνα.

Η τοποθεσία που θα φυτέψουμε την Καμέλια είναι ίσως και ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του φυτού. Η Καμέλια χρειάζεται σκιερά ή ημισκιερά μέρη, καθώς ο υπερβολικός ήλιος θα γεμίζει με εγκαύματα το υπέροχο φύλλωμά της.

Η Καμέλια ανθίζει από τα μέσα του Ιανουαρίου έως τον Μάιο. Είναι προτιμότερο να μην μεταφυτεύουμε την Καμέλια κατά την περίοδο της ανθοφορίας της, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ρίξει τα μπουμπούκια της και να μην χαρούμε την ομορφιά της.

Λιπαίνουμε την Καμέλια με λίπασμα για οξύφυλλα φυτά ανάλογα με τις οδηγίες του λιπάσματος καθ' όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας της. Συνήθως κάθε 20 ημέρες είναι αρκετό. Τον υπόλοιπο χρόνο (Ιούνιο - Δεκέμβριο) λιπαίνουμε πολύ αραιά, 2-3 φορές.

Μπορούμε να κλαδέψουμε με το πέρας της ανθοφορίας της αφαιρώντας παλιούς βλαστούς και κλαδιά αδύναμα από το κέντρο του φυτού για καλύτερο αερισμό του φυτού.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, ενώ καλό είναι να χρησιμοποιηθεί και σκόνη ριζοβολίας.

Το καλοκαίρι τις πολύ πρωινές ώρες ή τις βραδινές, θα ήταν σημαντικό να βρέχουμε το φύλλωμα της με νερό.

Μη ξεχνάτε ότι η Καμέλια χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση, όσον αφορά την τοποθεσία, τη λίπανση, και το πότισμα της. Αν δεν προσέξουμε τα παραπάνω, η Καμέλια θα ετοιμάζει άνθη και θα τα ρίχνει πεισματικά.

Παρακάτω, δείτε φωτογραφίες από τη δική μας καμέλια:














You Might Also Like

0 σχόλια