Φτιάχνουμε το σπορείο μας

Ο Μάρτιος είναι ο κατάλληλος μήνας για να ξεκινήσουμε το δικό μας σπορείο για τα φυτά, που θέλουμε για το καλοκαίρι. Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους από λαχανικά, όπως ντομάτα, από αρωματικά φυτά, όπως η μαντζουράνα και φυσικά σποράκια από καλλωπιστικά φυτά, όπως η ζέρμπερα, η πετούνια, η ιπομέα (πρωινή χαρά) κ.α.

Ουσιαστικά το σπορείο μπορεί να είναι είναι είτε σε ένα μικρό μίνι θερμοκήπιο, που μπορούμε να βρούμε πολύ φτηνά στο εμπόριο, είτε απευθείας φύτευση των σπόρων στο παρτέρι μας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το σπορείο είναι τα εξής:

  • σπόροι, που θέλουμε για φύτευση,
  • μικρά γλαστράκια φυτωρίου ή μίνι θερμοκήπιο ή πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης,
  • ειδικό χώμα για σπορείο,
  • μπουκάλι με νερό ή μικρό ψεκαστήρι με νερό

Ξεκινάμε με το να τρυπήσουμε τον πάτο των μικρών φυτοδοχείων με σκοπό να φεύγει το περιττό νερό.

Έπειτα, γεμίζουμε με το ειδικό χώμα τα γλαστράκια, λίγο μετά την μέση και με ένα ψεκαστήρι βρέχουμε καλά το χώμα, μέχρι να δούμε να απορροφάται πλήρως το νερό.

Στην συνέχεια, αφού έχουμε προμηθευτεί τους σπόρους, που επιθυμούμε, παίρνουμε στο χέρι μας έναν ή δύο σπόρους και τους τοποθετούμε στο κάθε φυτοδοχείο.

Αμέσως μετά, ρίχνουμε λίγο χώμα για να καλύψουμε τους σπόρους μας, περίπου 1 εκ. και ξαναβρέχουμε το χώμα, με σκοπό να ομογενοποιηθεί με το ήδη βρεγμένο, αλλά και με τον σπόρο.

Αν το μίνι θερμοκήπιό μας έχει διάφανο καπάκι, καλύπτουμε τα γλαστράκια Τοποθετούμε το σπορείο μας σε μέρος με φως, οπότε ένα παράθυρο είναι η κατάλληλη επιλογή. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ειδικές λάμπες για την ανάπτυξη των σπορόφυτων, που θα βοηθήσουν αρκετά το εγχείρημά σας. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε κάποια λάμπα.

Η σωστή θερμοκρασία για το σπορείο είναι 18-25 βαθμοί. Οπότε πολλοί τοποθετούν το σπορείο είτε κοντά σε κάποιο θερμαινόμενο σώμα είτε πάνω σε κάποια ηλεκτρική κουβέρτα, για να επιτευχθεί η κατάλληλη θερμοκρασία.

Ελέγχουμε την υγρασία του χώματος καθημερινά και ποτίζουμε με το ψεκαστήρι κάθε 1 ή 2 μέρες. Θέλουμε το χώμα να έχει μια ήπια υγρασία κι όχι να είναι υπερβολικά βρεγμένο. Αυτό θα προκαλέσει σάπισμα των σπόρων, αλλά και την εμφάνιση μούχλας.

Τα πρώτα μικρά φυτάκια θα αρχίσουν να εμφανίζονται από 5-12 ημέρες. Όταν αρχίσουν να έχουν δυνατό ριζικό σύστημα, σχεδόν μετά από 1 μήνα, θα πρέπει να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερο φυτοδοχείο και να χωρίσουμε τυχόν 2 νεαρά φυτά από το ίδιο φυτοδοχείο ή να κόψουμε εκείνο το φυτό που είναι πιο μακριά από το κέντρο του φυτοδοχειού, κρατώντας μόνο το κεντρικό.

Όταν ο καιρός είναι καλός και η θερμοκρασία υψηλή, μπορούμε να βγάλουμε έξω το σπορείο μας, απευθείας στον ήλιο.

Περιμένουμε τις δικές σας φωτογραφίες από τα σπορεία σας στο instagram

Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από το δικό μας σπορείο:










You Might Also Like

0 σχόλια