ΙΒΙΣΚΟΣ ΣΙΝΙΚΟΣ & ΣΥΡΙΑΚΟΣ

Ένα από τα εντυπωσιακότερα λουλούδια του καλοκαιριού είναι αναμφισβήτητα ο Ιβίσκος. Τεράστια άνθη, πλούσια ανθοφορία και συνδυασμοί χρωμάτων. Σε όλους μας θυμίζει κάτι διαφορετικό, μια ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια, ένα ξεχωριστό μπαλκόνι σε κάποιες από τις διακοπές μας, ένα τσάι που ίσως κάπου κάποτε να ήπιαμε. 

Στην αυλή μας υπάρχουν δύο είδη ιβίσκου, ο σινικός ιβίσκος και ο συριακός. Ξεκινώντας με τον σινικό, αυτός αποτελεί έναν καλλωπιστικό θάμνο ή εμβολιασμένο δεντράκι, με καταγωγή από την Κίνα και την Ανατολική Ασία. 

Έχει μεγάλα πέταλα και πολύ δυνατό χρώμα, ενώ η διάμετρος του άνθους μπορεί να φτάσει από 10 εκ. έως 14 εκ. Λουλούδια σε μορφή χωνιού/τρομπέτας, που δυστυχώς διαρκούν μόλις μία ημέρα, το πολύ δύο. Ωστόσο, η συνεχής ανθοφορία του φυτού έχει ως αποτέλεσμα πάντα να είναι ανθισμένο. Ο κλασικός σινικός ιβίσκος είναι αυτός με τα 5 πέταλα, αλλά υπάρχουν ποικιλίες με διπλό άνθος, που είναι εξίσου εντυπωσιακός.

Ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και χρειάζεται ήλιο και τακτικό πότισμα. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκεται σε απάνεμο μέρος, καθώς ο δυνατός αέρας μπορεί να ρίξει τα μπουμπούκια του φυτού. Το χειμώνα εάν το κλίμα δεν πέσει κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, πολύ πιθανόν να μη ρίξει όλα τα φύλλα του, ωστόσο σε θερμοκρασίες -2 το φυτό παγώνει, οπότε πρέπει να παρέμβουμε για να μην καταστραφεί. 

Γενικότερα δε χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο εάν θέλουμε να του δώσουμε ή να διατηρήσουμε το ήδη υπάρχον σχήμα του.

Παρακάτω, δείτε φωτογραφίες από τους σινικούς ιβίσκους μας, ενώ συνεχίστε την ανάγνωση ακόμη πιο κάτω για να μάθετε περισσότερα για τον συριακό ιβίσκο:

Σινικός ιβίσκος 1ης ημέρας πρωί

Σινικός ιβίσκος 1ης ημέρας

Σινικός ιβίσκος 1ης ημέρας απόγευμα
Σινικός ιβίσκος 2ης ημέρας με μια τυχαία ροζ πινελιά
Σινικός ιβίσκος 1ης ημέρας


Διπλός ιβίσκος ανθισμένος αρχές Μαΐου μετά από σύντομη μπόρα





Ας μιλήσουμε τώρα για τον συριακό ιβίσκο. Αποτελεί φυλλοβόλο θάμνο ή δέντρο, πολύ γνωστό στις πόλεις, καθώς είναι ένα πολύ εύρωστο φυτό, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες. Προσαρμόζεται εύκολα, ενώ αντέχει το καυσαέριο.

Η ανθοφορία του ξεκινάει αργά την άνοιξη και φτάνει μέχρι τον φθινόπωρο. Αντέχει τον καύσωνα και τα άνθη του φυτού είναι άπειρα. Τα φύλλα του φυτού είναι ματ και οδοντωτά.

Γενικότερα, θα ήταν συνετό να γίνεται ένα κλάδεμα στον ιβίσκο αν τον έχουμε σε γλάστρα, παρτέρι ή πιθάρι. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και σε αντίθεση με τον σινικό ιβίσκο, ο συριακός αντέχει στο κρύο και παγώνει στους -20.

Το πιο γνωστό χρώμα του συριακού ιβίσκου είναι το μπλε, ωστόσο κυκλοφορεί επίσης και σε λευκό, ροζ και μωβ. Τα άνθη μπορούν να είναι μονά ή διπλά και κρατούν μία με δύο ημέρες. Η διάμετρος του άνθους μπορεί να είναι από 5 έως 10 εκ., ενώ το φυτό μπορεί να φτάσει τα 2 με 3 μ.

Παρακάτω, δείτε τους συριακούς ιβίσκους της αυλής μας:



Συριακός ιβίσκος 1ης ημέρας

Διπλός Συριακός ιβίσκος


Διπλός Συριακός ιβίσκος


You Might Also Like

0 σχόλια