ΓΚΛΟΡΙΟΖΑ, ΕΝΑΣ ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΣ ΚΡΙΝΟ

Η Γκλοριόζα (Gloriosa Rothschildiana) αποτελεί βολβό ανοιξιάτικης φύτευσης και μπορεί να φυτευτεί από αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Μάη. Η Γκλοριόζα έχει πολλά ονόματα, όμως το πιο γνωστό της προσωνύμιο είναι ο Φλογισμένος Κρίνος. Το συγκεκριμένο είδος της Γκλοριόζας, που θα δούμε πήρε το όνομα της από το Ουόλτερ Ρότσιλντ, 2ος Βαρόνος Ρότσιλντ της Αγγλίας, ο οποίος έφερε το λουλούδι από την Αφρική στην Ευρώπη (Walter Rothschild, 2nd Baron Rothschild - Gloriosa Rothschildiana).                                                  
 
Ο βολβός της είναι μακρόστενος και μοιάζει με μια ρίζα τζίντζερ, πιο λεία και λεπτή. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, οριζοντίως και όχι σε ιδιαίτερο βάθος. Ανθίζει από τις πρώτες ζέστες του Ιούνη. 

Στην αρχή ξεπετάγεται από το έδαφος ένα ληγερό κλωνάρι, που φέρει μερικά φύλλα. Αυτό ψηλώνει άμεσα, ώσπου να αρχίσει να γέρνει. Τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δεματικά και να το στερεώσουμε πάνω σε ένα καλάμι ή σε μια πέργκολα, με ευγενική μεταχείριση για να μην το πληγώσουμε. Θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα μπουμπούκια, τα οποία μοιάζουν κάπως με αυτά των λίλιουμ. Καθώς τα μπουμπούκια ωριμάζουν, ανοίγουν και εμφανίζονται υπέροχα εξωτικά άνθη με κίτρινες, πορτοκαλί, κοραλί και κόκκινες αποχρώσεις. Θα προτείναμε να τοποθετήσετε τη γλάστρα/ζαρντινιέρα σας, πάνω σε κάποια ψηλή βάση, ώστε όταν τα λουλούδια ανθίσουν να μπορείτε να τα βλέπετε απευθείας χωρίς να χρειάζεται να σκύβετε. Το φυτό μπορεί από μόνο του να φτάσει σε ύψος το 1 έως 2 μέτρα. Έκαστο άνθος φέρει 6 πέταλα.


Κάθε πέταλο έχει κίτρινο περίγραμμα στην αρχή και το εσωτερικό του φέρει αποχρώσεις του πορτοκαλί. Καθώς το άνθος ωριμάζει, ταυτόχρονα αλλάζει και το χρώμα του. Έτσι το κίτρινο παραχωρεί τη θέση του σε πιο ρόδινες αποχρώσεις, ώστε ολόκληρο το άνθος να καταλήξει σε κοραλί χρώμα. Το κάθε πέταλο είναι σγουρό με όμορφες καμπύλες από όποια οπτική γωνία θεαθεί. 

Είναι αρκετά ανθεκτικό στον ήλιο, αλλά δεν αντέχει το κρύο. Δεν είναι μονοετές φυτό, αλλά πολυετές. Έτσι, μπορούμε να φυλάξουμε το βολβό-ρίζωμα μετά την πλήρη απάνθιση του σε δροσερό μέρος, μαζί με άλλους ανοιξιάτικους βολβούς, όπως τις γλαδιόλες και τις ντάλιες.

Ο βολβός, που είναι ρίζωμα (οπτικά σαν μέρος της ντάλιας) είναι τοξικό, εάν προσληφθεί στον οργανισμό τόσο από τους ανθρώπους, όσο και από τα ζώα.

Ο φλογισμένος κρίνος πράγματι έχει τα χρώματα και το σχήμα της φωτιάς και βρίσκεται στη Νότια Αφρική, όπως επίσης στην Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, στην Αυστραλία, αλλά και σε κάποια νησιά του Ειρηνικού θεωρείται βλαβερό ζιζάνιο. Απ' την άλλη η Γκλοριόζα αποτελεί το εθνικό λουλούδι-σύμβολο της Ζιμπάμπουε. Στην επίσκεψη της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ (τώρα βασίλισσα της Αγγλίας) στην τότε Νότια Ροδεσία (τώρα Ζιμπάμπουε) της δόθηκε ως δώρο τιμής για τα 21 γενέθλια της από παιδιά σχολείου μια διαμαντένια καρφίτσα σε σχήμα Γκλοριόζας. Η ίδια καρφίτσα φορέθηκε και στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την απροσδόκητη ανάθεση του θρόνου το 1952.




Εμείς φυτέψαμε για πρώτη φορά αυτό το βολβό και μαγευτήκαμε. Τον προμηθευτήκαμε τον Μάρτιο του 2020 από το κατάστημα, που αγοράζουμε σχεδόν όλους μας τους βολβούς (φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους), το www.happygarden.gr

Το φυτέψαμε τον Απρίλιο και τα αποτελέσματα μπορείτε να τα ελέγξετε παρακάτω. Νομίζουμε για πρώτη χρονιά καλλιέργειας του συγκεκριμένου φυτού, μαζί με την εγγυημένη ποιότητα του καταστήματος, από όπου το προμηθευτήκαμε, τα πήγαμε πολύ καλά.
















You Might Also Like

0 σχόλια