Αποθήκευση και Συντήρηση ανοιξιάτικων βολβών

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί φύτευσης που φυτέψαμε τον Μάρτιο μέχρι αρχές Μάη έχουν ανθίσει κι έχουν ήδη φέρει εις πέρας το καλλωπιστικό τους έργο αναμένοντας στοργικά την περιποίησή μας.

Όταν ένας βολβός απανθίσει, θα πρέπει να τον αφαιρέσουμε από το χώμα, όταν τα φύλλα του θα αρχίσουν να κιτρινίζουν και να ξεραίνονται. Σε καμία περίπτωση δεν κόβουμε τα φύλλα ενός βολβού, όταν είναι ακόμα τελείως πράσινα. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το βολβό μας, διότι θα διακόψουμε βάναυσα την φωτοσύνθεσή του δίχως να έχει συλλέξει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για την επόμενη χρονιά.

Με προσοχή λοιπόν αφού αφαιρέσουμε τους βολβούς από το χώμα, θα παρατηρήσουμε ότι κάτω ή πλαγιώς από τον μητρικό βολβό, υπάρχουν μικρότεροι ή ίσοι σε μέγεθος βολβοί. Οι μικρότεροι βολβοί αν φυτευτούν την επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να μην αποφέρουν ανθοφορία, παρότι θα υπάρξει βλάστηση. Λόγω του ότι είναι νεαροί βολβοί θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια για να ανθοφορήσουν. Κάποιοι τους αφαιρούν από τον μητρικό βολβό, κάποιοι όχι. Εμείς τους αφαιρούμε.

Αν τώρα ο νέος βολβός φέρει μέγεθος όσο και ο μητρικός, τότε κατά πάσα πιθανότητα μόλις αποκτήσαμε ένα δεύτερο βολβό κλώνο, που θα μας χαρίσει την ανθοφορία του την επόμενη χρονιά. Αφαιρούμε προσεκτικά τον έναν βολβό από τον άλλον και τους καθαρίζουμε.

Πιο συγκεκριμένα, οι βολβοί θα πρέπει να καθαριστούν καλά πριν την αποθήκευση. Γι' αυτό τινάζουμε να φύγει όσο περισσότερο χώμα μπορούμε, καθαρίζουμε από τυχόν ξεραμένα κομμάτια, κόβουμε τις ρίζες του βολβού σχεδόν στο 90% και τέλος κόβουμε τα φύλλα και τον μίσχο αφήνοντας ένα πολύ μικρό μέρος του μόνο.

Καθαρίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν πάρα πολύ καλά. Έπειτα, παίρνουμε ένα χάρτινο κουτί στο οποίο θα έχουμε ανοίξει τρύπες για να μπορούν να αναπνέουν οι βολβοί μας και τους τοποθετούμε μέσα. Προσοχή, μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα γιατί οι βολβοί θα σαπίσουν.

Στην συνέχεια, ρίχνουμε θειάφι ή φυσική πυρεθρίνη σε σκόνη για να αποφύγουμε έντομα και επιδρομές άλλων εχθρών, που θα μας καταστρέψουν τους βολβούς. Προσοχή, μην ψεκάσετε με κάποιο υγρό σκεύασμα τους βολβούς σας, γιατί το υγρό μπορεί να τους οδηγήσει στο σάπισμα ή στην πρόωρη βλάστηση. Οπότε το οικολογικό σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να είναι σε μορφή σκόνης.

Τέλος, τοποθετούμε το κουτί σε ένα δροσερό μέρος και σε άτακτα χρονικά διαστήματα, επισκεπτόμαστε το κουτί για να δούμε αν οι βολβοί μας είναι υγιείς. Αν παρατηρήσουμε κάτι περίεργο, καλό είναι να απομακρύνουμε όποιο βολβό θεωρούμε άρρωστο, για να μην μολυνθούν και οι υπόλοιποι.

Για να μην μπερδέψετε τους βολβούς σας, καλό θα ήταν να τους καταγράψετε και να τους τοποθετήσετε σε ξεχωριστά κουτιά. Εμείς σας προσφέρουμε μια κενή λίστα την οποία σχεδιάσαμε με αγάπη για εσάς, ώστε να καταγράψετε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεστε για την αποθήκευση των ανοιξιάτικων βολβών φύτευσης. Εκτυπώστε την και συμπληρώστε την με τους δικούς σας βολβούς. Αν έχετε φίλους/ες, που θα ενδιαφέρονταν για μια τέτοια λίστα, μοιραστείτε την σελίδα μας μαζί τους.

Βρείτε τη λίστα ΕΔΩ.

You Might Also Like

0 σχόλια