ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ, ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 

 
Ο Σεπτέμβρης μας αποχαιρέτησε. Ελπίζω οι περισσότεροι να έχετε αρχίσει την περιποίηση της αυλής, του κήπου ή του μπαλκονιού σας για τον επερχόμενο χειμώνα.

Αφού ο Οκτώβρης είναι ήδη εδώ, μαζί θα προετοιμαστούμε με τις κατάλληλες εργασίες κηπουρικής. Για να δούμε τα κυριότερα σε κατηγορίες:

Φύτευση
Είναι η καλύτερη περίοδος, για να φυτέψουμε νέα καλλωπιστικά φυτά, όπως πανσέδες, χρυσάνθεμα (αγιοδημητριάτικα), γαρύφαλλα, μαργαρίτες κ.α. Δε φυτεύουμε ακόμη τριανταφυλλιές.

Για λαχανικά φυτεύουμε κοκκάρι, σκόρδο και αγκινάρα.

Εξακολουθούμε να φυτεύουμε φθινοπωρινούς βολβούς, όπως τουλίπα, νάρκισσο, φρέζια, ανεμώνη κ.α. Διάβασε την λίστα με όλους τους βολβούς, που μπορείς να φυτέψεις.
Σπέρνουμε
Για ανθοφόρα φυτά σπέρνουμε μπέλα, άλλυσο, πανσέ και καλέντουλα.
Για λαχανικά σπέρνουμε ρόκα, μαρούλι, ραδίκι, καρότο κ.α.

Κλάδεμα
Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλές επεμβάσεις αναφορικά του κλαδέματος, παρά μόνο να μορφοποιήσουμε ελαφρά θάμνους και μπορντούρες.

Πότισμα
Επειδή ο Οκτώβρης μπορεί να έχει αρκετά ζεστές μέρες, προσέχουμε το πότισμά μας. Όταν οι μέρες είναι πολύ ζεστές, θα πρέπει να συνεχίσουμε με συχνότερο πότισμα, όταν όμως δούμε ότι η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά, τότε θα πρέπει να προσαρμόσουμε εξίσου το πότισμα και να το αραιώσουμε.

Στήριξη φυτών
Επειδή οι άνεμοι στην Ελλάδα είναι πολλοί, θα πρέπει να υποστυλώσουμε τα φυτά μας, που χρήζουν  βοήθειας. Στήριξη φυτών με πασσαλάκια, πύργους, καφασωτά κ.α.

Λίπανση
Όσο η θερμοκρασία πέφτει, τόσο καλύτερη περίοδος για να δώσουμε τροφή στα φυτά μας. Η τροφή αυτή είναι το λίπασμα, το οποίο θα μας αποφέρει μεγαλύτερη ανθοφορία, δυνατότερο άρωμα, πιο έντονο χρώμα κ.α. Λιπαίνουμε αναλόγως με τα σκευάσματα που έχουμε.

Ξεχορτάρισμα
Ο άνεμος και η βροχή θα εντείνουν την εμφάνιση αγριόχορτων και ζιζανίων στον κήπο μας. Θα πρέπει εντατικά να αφαιρούμε κάθε είδους ζιζανίου, αγριόχορτου και ξερών φύλλων, ώστε να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τα φυτά μας. Παράλληλα, θα ήταν καλό να σκαλίζουμε το χώμα για να μπορούν να ανασαίνουν.

Εχθροί
Τα σαλιγκάρια κάνουν επιδρομές μετά τις βροχές, οπότε συμβουλευτείτε γεωπόνους για τρόπους αποφυγής.

Έπιπλα
Μαζεύουμε τα έπιπλα από τον κήπο μας ή τα σκεπάζουμε με σχετικά προστατευτικά.

Εργαλεία
Τα κυριότερα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι κλαδευτήρι, τσάπα, τσουγκρανίτσα, πασσαλάκια, δεματικά, γάντια και σακούλες απορριμάτων.

Καλό μας μήνα και καλές κηπουρικές εργασίες!

You Might Also Like

0 σχόλια