ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΠΑΝΣΕΔΕΣ



Ο Πανσές είναι μονοετές (ακόμη και πολυετές) ποώδες φυτό του γένους Ίον (Viola). Η δημοφιλία του πανσέ έγκειται τόσο στην ιδιαίτερη αντοχή τους στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, όσο και στην μακρά ανθοφορία του.

Ο πανσές φτάνει τα 15 έως 30 εκ. και φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Είναι φυτό εξωτερικού χώρου και κυκλοφορεί σε άπειρα χρώματα και πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς. Μερικά από τα πιο δημοφιλή χρώματα στα φυτώρια είναι ο κίτρινος, μωβ, άσπρος και μπλε πανσές.

Τα πέταλα του πανσέ έχουν σχήμα καρδιάς ή είναι στρογγυλά. Η διάμετρος του άνθους είναι 2,5 με 4 εκ. Χρειάζεται πότισμα κάθε 2-3 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να φυτευτεί σε πλατιά γλάστρα ή γλάστρα με βάθος, διότι αναπτύσσει έντονο ριζικό σύστημα. Δεν αντέχει τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, γι' αυτό και η ανθοφορία του αρχίζει να ελαττώνεται μετά τον Μάιο. Χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο χώμα για την μεταφύτευση του φυτού, ενώ θα πρέπει να προσέξουμε η γλάστρα μας να έχει καλή αποστράγγιση.

Ο πανσές βρίσκεται προς πώληση από τέλος Οκτωβρίου σε όλα τα φυτώρια περιμένοντας να διακοσμήσει με χρώμα και ένταση το μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Φυτεύουμε με 10 εκ. απόσταση τον κάθε πανσέ, καθώς αναπτύσσεται γρήγορα και απλώνεται. Ο πανσές πολλαπλασιάζεται με σπόρο, σε περίπτωση που θέλουμε την άνοιξη να φτιάξουμε τα δικά μας σπορία.

Είναι ρωμαλέο φυτό αναφορικά των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών, ενώ αντέχει το κρύο, αφού μπορεί να δούμε τον πανσέ να ξεπετάει και μέσα από το χιόνι. Αν όμως η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή, προστατεύουμε τον πανσέ με αντιπαγετικά. Η λίπανση που χρειάζεται είναι ελαφριά με υδατοδιαλυτό σκεύασμα κάθε 3 εβδομάδες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τον πανσέ και να του αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη, για να του δώσουμε δύναμη να ανθοφορήσει περαιτέρω.

Παρακάτω, δείτε φωτογραφίες από τους φετινούς μας πανσέδες, που φυτεύτηκαν 22 Δεκεμβρίου 2018:
















You Might Also Like

0 σχόλια