ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΚΡΟΚΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ

 

 
Ο Κρόκος είναι φθινοπωρινός βολβός φύτευσης και φέτος φυτεύουμε για πρώτη χρονιά σε γλάστρα.
Είναι από τους βολβούς, που ανθίζουν σχετικά νωρίς, φυσικά αναλόγως την ποικιλία και διατίθεται σε αρκετά χρώματα, όπως κίτρινο, λευκό, μωβ, μπλε, άσπρο - μπλε κ.α.


Ο Κρόκος είναι ένα γνωστό λουλούδι στην Ελλάδα. Τα άνθη του είναι σχετικά μικρά γύρω στα 10 εκ., ενώ έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό φύλλωμα με μια γραμμή στην μέση, που θυμίζει γρασίδι.

Φυτέψαμε σε γλάστρα μαργαρίτα (σχετικά ρηχή) βολβούς πολύχρωμου κρόκου. Πιο συγκεκριμένα, σε βάθος έως 5 εκ., φυτέψαμε άσπρο, κίτρινο, μωβ και άσπρο-μπλε κρόκο και σε απόσταση 10 εκ. μεταξύ τους. Όπως, θα δείτε οι βολβοί του κρόκου είναι πολύ μικροί σε μέγεθος και θα πρέπει να φυτεύονται με το μυτερό μέρος προς τα πάνω.  Η φύτευση γίνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο. Δεν είναι αναγκαίο το λίπασμα.

Ποτίσαμε με ποτιστήρι, για να ελέγχουμε τη ροή του νερού, μην τυχόν και ξεθάψουμε κατά λάθος κάποιο βολβό. Να θυμάστε ότι θέλουν καλή αποστράγγιση, γι' αυτό να βάλετε γεωύφασμα και χαλίκι. Τοποθετούμε σε μέρος με ηλιοφάνεια και ξαναποτίζουμε, όταν το χώμα μας αρχίσει να ξεραίνεται. Το υπερβολικό πότισμα θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν οι βολβοί μας.

Ο κρόκος δεν αναπαράγεται με σπόρο, παρά μόνο με διάσπαση των βολβών, που πολλαπλασιάζονται πάνω στον μητρικό.

Ο κρόκος απαντάται στην αρχαία Ελλάδα ως αρωματική και χρωστική ουσία, ενώ επίσης είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνταν από τους Φαραώ και την Κλεοπάτρα ως άρωμα και συστατικό για καλλυντικά. Οι Άραβες το χρησιμοποίησαν ως αναισθητικό. Σήμερα χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, την μαγειρική και την φαρμακευτική. Πέραν από τις προαναφερθείσες ιδιότητες του κρόκου, θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το γνωστό σε όλους Σαφράν, προέρχεται από ένα είδος κρόκου, ο Κρόκος ο ήμερος (Crocus Sativus). Φέρει επίσης τα ονόματα Σαφράνι και Ζαφορά. Το σαφράν είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου, αν όχι το ακριβότερο. Το σαφράν προέρχεται από το ύπερο του άνθους του φυτού. Η ελληνική ζαφορά θεωρείται η καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Υπάρχει ένα ολόκληρο χωριό με το όνομα Κρόκος στην Κοζάνη, όπου καλλιεργείται το φυτό αυτό με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, που έχουν θεσπιστεί. Το χωριό Κρόκος, παλιότερα γνωστό ως Γκολβίτσα, έχει 5 χλμ. απόσταση από την πόλη της Κοζάνης. Είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου γίνεται συστηματική καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού και κατ' επέκτασιν μπαχαρικού. Κάθε χρόνο παράγονται τόνοι κρόκου, που εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Καναδά. Το συγκεκριμένο είδος κρόκου όμως φυτεύεται το καλοκαίρι και η συγκομιδή του γίνεται το φθινόπωρο. Φανταστείτε λοιπόν πόσο όμορφο θα είναι το χωριό την περίοδο αυτή.

Παρακάτω, δείτε μερικές φωτογραφίες από τη πρώτη φύτευση κρόκου στην αυλή μας κι ένα βίντεο/ντοκιμαντέρ για την καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης.


















You Might Also Like

0 σχόλια