Ειδικές κηπουρικές εργασίες - Μήνας Φεβρουάριος

by - Ιανουαρίου 31, 2020

Η νέα μας στήλη συνεχίζεται κάθε μήνα με την σύνταξη ειδικών κηπουρικών εργασιών, όπου δίνουμε πιο συγκεκριμένες συμβουλές εμπειρικού χαρακτήρα, καθώς και ιδέες. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο Φεβρουάριο.

 • Ολοκληρώνουμε τα σχέδια για τον κήπο μας αναφορικά της ερχόμενης άνοιξης. Τελειοποιούμε τις αγορές σε σπόρους καλλωπιστικών, λαχανικών και μυρωδικών. Παράλληλα, προμηθευόμαστε ο,τι χρειαζόμαστε σε λιπάσματα, εργαλεία και φυτά.
 • Δίνουμε όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε να τελειοποιήσουμε την σπορά μας, έχοντας ήδη φτιάξει πρόγραμμα σποράς.
 • Ελέγχουμε το στοκ, που έχουμε από προηγούμενες χρονιές σε προμήθειες και εργαλεία κηπουρικής και βάζουμε παραγγελία για τυχόν ελλείψεις ή/και αντικαταστάσεις.
 • Εφοδιαζόμαστε με κομπόστ και άλλα συστατικά στοιχεία για το χώμα μας. Σε περίπτωση, που κάποιο φυτό δείχνει άρρωστο ή ήδη χάλασε, συνετό είναι να πετάξουμε το χώμα και να μην το χρησιμοποιήσουμε για την μεταφύτευση άλλου φυτού.
 • Καθαρίζουμε, απολυμαίνουμε και ακονίζουμε τα πριόνια και κλαδευτήρια μας.
 • Απολυμαίνουμε εξίσου τις παλιές γλάστρες μας, εφόσον θα φυτεύσουμε νέα φυτά. Πιο συγκεκριμένα, ρίχνουμε ξύδι, χλωρίνη και νερό και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και το στόμιο της εκάστοτε γλάστρας. Ξεπλένουμε και αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει.
 • Ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης και ιδιαίτερα τα ριζώματα ντάλιας, αλλά και τα λίλιουμ. Σε περίπτωση, που υπάρχουν άρρωστα μέρη, θα πρέπει να αφαιρεθούν και να απομακρυνθούν.
 • Ξεκινάμε την σπορά ευαίσθητων σπόρων, όπως είναι Ρουντμπέκια η Δασεία (black-eyed Susans) και η Ισλανδική Παπαρούνα (Iceland Poppy), σε θερμοκήπιο ή εσωτερικά κάτω από φώτα.
 • Φυτεύουμε γυμνόριζους θάμνους, τριανταφυλλιές και δέντρα. Ταυτόχρονα, μπορούμε να κάνουμε απευθείας σπορά στην αυλή μας με πολύ ανθεκτικά φυτά, όπως είναι το Μελάνθιον το δαμασκηνόν ή αλλιώς Αγάπη στην ομίχλη/Διάβολος στο θάμνο/Κουρελιασμένη κυρία.
 • Κλαδεύουμε τριανταφυλλιές, δέντρα και αναρριχώμενα φυτά (γιασεμί, αγιόκλημα κ.α) πριν αναπτυχθούν νέοι βλαστοί. Προσοχή, δεν κλαδεύουμε θάμνους με ανοιξιάτικη ανθοφορία, όπως σπιρέα και γλιτσίνια, αλλά και τις μαγιάτικες τριανταφυλλιές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην ανθοφορήσουν.
 • Ενταντικοποιούμε τον έλεγχο και τον καθαρισμό των γλαστρών και κυρίως των πιάτων τους, ώστε να αποφευχθεί η περιττή υγρασία και κατ' επέκταση το σάπισμα των ριζών ή η ανάπτυξη μικροοργανισμών, που δεν είναι θετικοί για τα φυτά μας. 
 • Σε περίπτωση, που οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης, όπως οι νάρκισσοι, οι υάκινθοι, οι τουλίπες κ.α, ξεμυτίσουν, έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε το λίπασμα για δυνατότερο χρώμα, άρωμα και αντοχή.
Τέλος, σας κάνουμε δώρο μία λίστα για να σημειώσετε όλα όσα χρειάζεται να προμηθευτείτε. Μη ξεχνάτε ότι έχετε έκπτωση 12% με το κουπόνι kipos2020 στο e-shop του www.happygarden.gr εξοικονομώντας χρήματα.

Βρείτε την λίστα ΕΔΩ και εκτυπώστε την.

Μη ξεχάσετε να διαβάσετε τις γενικότερες συμβουλές για τον Φεβρουάριο. Διαβάστε ΕΔΩ

You May Also Like

0 σχόλια

Follow us on instagram

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ