ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΚΙ

 

 
Το όνομα του είναι Ίλεξ (ilex aquifolium), Ου (Houx), Αρκουδοπούρναρο, Λιόπρινο ή ευρέως γνωστό ως Γκι στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο Χριστουγέννων, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι και τι συμβολίζει.

Αρχικά, θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή διευκρίνηση. Το πραγματικό γκι εκτός Ελλάδας είναι ο Ίξος (Viscum Album), που αποτελεί αειθαλές παράσιτο δέντρων, ενώ παράγει λευκούς σφαιρικούς καρπούς απ' όπου εξάγεται μια λευκή γέλη (τζελ).
Το γκι στην Ελλάδα όμως είναι το Ίλεξ ή Αρκουδοπούρναρο. Ένας αειθαλής θάμνος με γυαλιστερό πυραμοειδές αγκαθωτό φύλλωμα. Είναι δίοικο φυτό, δηλαδή υπάρχουν φυτά με αρσενικά άνθη και φυτά με θηλυκά άνθη. Αυτό σημαίνει ότι αν σ' έναν κήπο υπάρχει ένα αρσενικό γκι, θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από ένα θηλυκά γκι τριγύρω. Έτσι, το φυτό θα μας δώσει τους πολύ γνωστούς κατακόκκινους καρπούς του.

Προτού όμως εμφανιστούν οι κόκκινοι καρποί, στο κάτω μέρος των φύλλων, εμφανίζονται από 1 έως 3 άνθη σε λευκό ή ακόμη και κίτρινο χρώμα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Έτσι, στα θηλυκά φυτά τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να ξεμυτίζουν οι πρώτοι κόκκινοι καρποί και παραμένουν εκεί μέχρι τον Ιανουάριο. Ο σφαιρικός κόκκινος καρπός έχει διάμετρο 5-7 εκ.

Αρέσκεται σε ημισκιερά μέρη και έχει γενικά αργή ανάπτυξη, ωστόσο μπορεί να φτάσει τα 3-5 μέτρα. Καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα.

Τα κλαδιά με τους κόκκινους καρπούς, που είναι έτοιμοι το Δεκέμβριο, κόβονται και τοποθετούνται σε βάζα και ανθοδοχεία, καθώς και σε στεφάνια.

Το λευκό γκι των άλλων χωρών είναι σύμβολο τεκνοποίησης και προήλθε από τη Ρωμαϊκή εποχή και τον εορτασμό Saturnalia. Η άσπρη γέλη που προέρχεται από το παρασιτικό γκι παρομοιάζεται με σπέρμα και γι' αυτό θεωρείται σύμβολο γονιμότητας, όταν κάποιος φιληθεί κάτω από γκι.

Παράλληλα, το γκι για τους Κέλτες Δρυίδες αποτελεί ιερό φυτό κατά τη διάρκεια των χορών τους και της επικοινωνίας τους με τις ανώτερες δυνάμεις. Διακοσμούσαν τα σπίτια τους εκείνη την περίοδο, γιατί θεωρούνταν καλότυχο και ευοίωνο.
Έτσι, ελπίζω να διευκρινίστηκαν οι διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό γκι και το γκι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το δικό μας αρκουδοπούρναρο είναι πιο εντυπωσιακό, για να είμαστε ειλικρινείς.

Ένα γκι για καλοτυχία λοιπόν!

Δείτε μερικές φωτογραφίες:



Το πραγματικό γκι



You Might Also Like

0 σχόλια