Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


 

Ήξερες ότι υπάρχει το Φεγγάρι της Συγκομιδής; Ναι, σωστά διάβασες. Το Φεγγάρι ή Σελήνη της Συγκομιδής (Harvest Moon) είναι η πλησιέστερη πανσέληνος στην φθινοπωρινή ισημερία. Ιδιαίτερα τα παλιότερα χρόνια, πριν την εκβιομηχάνιση, όταν οι άνθρωποι ζούσαν από την καλλιέργεια της γης, η Σελήνη της Συγκομιδής επέτρεπε στους αγρότες να εργάζονται μέχρι αργά τη νύχτα, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να προλάβουν να μεταφέρουν τις συγκομιδές τους από τα χωράφια στις αποθήκες. Αυτή η Σελήνη πέφτει κυρίως τον Σεπτέμβριο.

Το ίδιο ισχύει και για τον Οκτώβριο, που η Σελήνη του ονομάζεται η Σέληνη του Κυνηγού. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από τους κυνηγούς που προετοιμάζονταν για τους κρύους μήνες του χειμώνα πηγαίνοντας για κυνήγι.

Τέτοια όμως ονόματα δίνονται και σε αρκετά φεγγάρια των άλλων ημερολογιακών μηνών. Ο Νοέμβριος αναφέρεται ως  Σελήνη του Κάστορα (Beaver Moon), διότι το Νοέμβριο ειδικά, ο Κάστορας θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια ζώα, καθώς ψάχνει για καταφύγια. Υπάρχει κι άλλη μια εκδοχή για την ονοματοθεσία της Σελήνης του Κάστορα, η οποία σχετίζεται με το εμπόριο γούνας κάστορα στη Βόρεια Αμερική, καθώς ήταν η περίοδος που οι άνθρωποι παγίδευαν τους κάστορες για τη γούνα τους. Άλλα ονόματα για την Σελήνη του Νοεμβρίου είναι η Παγωμένη Σελήνη ή λίγο πιο καλλιτεχνικά η Γλασαρισμένη με Πάγο Σελήνη (Frost Moon), λόγω της εμφάνισης των πρώτων νυχτερινών παγετών γνωστούς στους περισσότερους ως αγιάζι. Η Πανσέληνος αυτή θα εμφανιστεί 27 Νοεμβρίου.

Ο Νοέμβριος για τη γη είναι ο αγγελιαφόρος του τέλους και κατ' επέκταση του νέου ξεκινήματος. Ωστόσο, στις καπιταλιστικές δυτικές κοινωνίες και δη στους ανθρώπους που ζουν στον αστικό ιστό, απομακρυσμένοι από την παρθένα γη και τα δάση, ο Νοέμβριος δεν μπορεί να συλληφθεί ως η αρχή του τέλους, γιατί οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν επεκταθεί πολύ πριν το Δεκέμβριο, αλλά και γιατί σήμερα ο Νοέμβριος πέραν από την προεόρτια εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων, είναι σημαδεμένη με την σπατάλη και την αγορά ειδών στη γνωστή τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη (Black Friday). 

Ο Νοέμβριος όμως είναι το τέλος, γι΄ αυτό και σχετίζεται με το Halloween, την Ημέρα των Αγίων Πάντων και την Ημέρα των Νεκρών σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Ο Νοέμβριος φέρνει μαζί του την μετανάστευση της άγριας ζωής τόσο σε αποδημίες, όσο και σε χειμέρια νάρκη, αλλά και την απογύμνωση των φυλλοβόλων δέντρων. Το τοπίο αλλάζει άρδην και είναι η αποκορύφωση της αλλαγής που ξεκινάει αμυδρά από το τέλος Αυγούστου.

Λίγο πριν από την εκπνοή του χριστιανικού έτους, η γη πενθεί ήδη το δικό της τέλος το Νοέμβριο, ο ήλιος είναι πιο ψυχρός, το φως λιγοστεύει, το κρύο αυξάνεται, τα ζώα που δυσκολεύονται να βρουν τροφή κοιμούνται και οι βολβοί είναι σε γλυκό λήθαργο. Όσο εμείς θα στολίζουμε τα χριστουγεννιάτικα μας δέντρα και τα λαμπιόνια θα δίνουν λίγο φως στο σκοτάδι που έφερε ο Νοέμβριος, η γη θα προετοιμάζεται να υποδεχτεί εκ νέου απ' τα έγκατα και τις σπηλιές, την ίδια τη ζωή.





You Might Also Like

0 σχόλια