Μελίγκρα, μια αναπάντεχη εχθρός του κήπου

Οι μελίγκρες ή αφίδες είναι μία από τις πιο γνωστές προσβολές εντόμων τόσο των καλλωπιστικών λουλουδιών, όσο και των λαχανικών.

Είναι μικροσκοπικά έντομα ορατά με το μάτι, αλλά αν κάποιος δεν δώσει σημασία, δεν φαίνονται. Αναπτύσσουν πολύ γρήγορα τον πληθυσμό τους πράγμα που τις καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες αν δεν βιαστούμε.

Οι κυριότερες ζημιές που κάνουν είναι αφότου προσβάλλουν τους νεαρούς βλαστούς να τραβήξουν όλους τους χυμούς του νέου άνθους με αποτέλεσμα να μαραθεί, να μην ανθίσει ποτέ, ενώ τα φύλλα του φυτού παραμορφώνονται και σγουραίνουν.

Η κύρια περίοδος προσβολής είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, καθώς το καλοκαίρι λόγω του ότι φέρουν ευαισθησία στην υψηλή θερμοκρασία, δύσκολα εμφανίζονται. Από τον Μάρτιο μέχρι Μάιο και από Σεπτέμβρη μέχρι Οκτώβρη κάνουν πάρτυ και οδεύουν στην καταστροφή των φυτών μας.

Έτσι, λοιπόν σχεδόν 2 εβδομάδες αφότου φυτέψαμε τη δενδρώδη τριανταφυλλιά στα μέσα Μάρτη, οι μελίγκρες εμφανίστηκαν και άρχισαν να ντύνουν τα κλωναράκια της τριανταφυλλιάς.

Κι επειδή, ο Σεπτέμβρης είναι έτοιμος να έρθει και μαζί του και η μελίγκρα, δείτε πώς μπορούμε να απαλλαγούμε.

Τρεις είναι οι βασικές κινήσεις που κάνουμε εμείς. Αρχικά, αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ ανάλογα την εποχή, βρέχουμε τα φύλλα του φυτού με κάποια ένταση για να πνίξουμε και να απομακρύνουμε τις αφίδες.

Έπειτα, ψεκάζουμε με σκεύασμα το οποίο φτιάχνουμε οι ίδιοι με τα παρακάτω υλικά.


  • Τρίβουμε πράσινο σαπούνι,
  • Παίρνουμε 1 κουταλιά του γλυκού από το τριμμένο σαπούνι και το ρίχνουμε σε ένα ψεκαστήρι ,
  • Προσθέτουμε 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα (προσοχή με τη δόση μην καεί το φυτό),
  • Γεμίζουμε 1 λίτρο νερό,
  • Ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ψέκασμα.
Σε περίπτωση που δούμε ότι δεν υπάρχει βελτίωση στο πρόβλημα, προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα οικολογικό θερινό πολτό. 









You Might Also Like

0 σχόλια