Οι ντάλιες της αυλής μας (Kαλοκαίρι 2018)

Η Ντάλια αποτελεί ρίζωμα ανοιξιάτικης φύτευσης, καθώς σε αντίθεση με την Τουλίπα και το Νάρκισσο, χρειάζεται ζεστό χώμα για να αναπτυχθεί. Έτσι, θα πρέπει να φυτευτεί από τον Μάρτιο μέχρι Απρίλιο για να μας δώσει υπέροχα άνθη όλο το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο. Θεωρείται το εθνικό λουλούδι του Μεξικού και διατίθεται σε πολλά χρώματα, σχήματα και μεγέθη.

Το ρίζωμα της ντάλιας φυτεύεται με τα πόδια του ριζώματος προς τα κάτω. Συνήθως εμείς αφήνουμε έξω από το χώμα την κορυφή του κονδύλου της ντάλιας απ' όπου τριγύρω θα βγουν τα φύλλα της. Πρέπει να φυτευτεί σε θέση που τη βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον για μισή ημέρα, καθώς και σε μέρη που προστατεύονται από τον άνεμο. Οπωσδήποτε η ντάλια για να μην σπάσει από το βάρος της, θα πρέπει να υποστηλωθεί κατά τη διάρκεια της φύτευσής της.

Όταν η ντάλια ανθίσει, χρειάζεται σχεδόν καθημερινό πότισμα, καθώς θα παρατηρήσετε ότι τα φύλλα της μαραίνονται κατευθείαν. Χρησιμοποιούμε υδατοδιάλυτο λίπασμα τουλάχιστον μία φορά μέσα στο καλοκαίρι για καλύτερη και διαρκέστερη ανθοφορία. 

Η ντάλια βγαίνει σε εξαιρετικά πολλά χρώματα, σε διάφορα σχήματα και σε τεράστια μεγέθη. Υπάρχει το απλό μέγεθος ντάλιας, που το άνθος δεν ξεπερνά ένα μεγάλο τριαντάφυλλο. Υπάρχει όμως και η ντάλια Dinnerplate, δηλαδή η Ντάλια πιάτο η οποία έχει μέγεθος όσο ένα ρηχό πιάτο από το σερβίτσιο μας. 

Η ντάλια πωλείται από 2€. Αντέχει σε βάζο αν την κόψετε σχετικά νωρίς. Μη διστάσετε να κόψετε το κεντρικό στέλεχος της ντάλιας στο πρώτο σημείο, όπου βλέπετε μάτια. Σύντομα η ντάλια σας θα ανθίσει ξανά.  Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί προσβάλλεται εύκολα από τετράνυχο. 



Μετά το πέρας του καλοκαιριού:
  • μπορούμε να αφαιρέσουμε τα ριζώματα από γλάστρες που μπορεί να χρειαζόμαστε γι' άλλες φυτεύσεις. Εάν αποφασίσουμε να βγάλουμε τα ριζώματα, θα πρέπει να γίνει περίπου στα τέλη Οκτώβρη αφότου ο μίσχος έχει ξεραθεί. Τα αποθηκεύουμε σε ένα κουτί με τρύπες και περλίτη σ' ένα σκοτεινό και υγρό δωμάτιο με περίπου 10 βαθμούς Κελσίου. Το υπόγειο είναι μια καλή λύση. Θα πρέπει να ρίχνουμε μια ματιά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ελέγχουμε αν είναι υγιή.
  • μπορούμε να αφήσουμε τα ριζώματα στις γλάστρες ή στο έδαφος εφόσον το κλίμα στο οποίο διαμένουμε δεν πέφτει κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου. Αφότου ξεραθεί ο μίσχος στο τέλος Οκτώβρη, τον κόβουμε στο ύψος του εδάφους, σταματάμε το πότισμα και προσθέτουμε νάιλον για να μην περνάει το νερό από τις βροχοπτώσεις κι έτσι σαπίσουν.

Έχουμε ήδη αναπτύξει κάποια είδη Ντάλιας σε παλαιότερες αναρτήσεις, οπότε μπορείτε να ελέγξετε για την Ντάλια Ταρτάν και την Ντάλια Λευκή Τελειότητα.

 Δείτε τις δικές μας φωτογραφίες από τις φετινές ντάλιες (καλοκαίρι 2018).




















You Might Also Like

0 σχόλια