Φυτεύουμε 4 διαφορετικά είδη Τουλίπας

Η τουλίπα είναι ο αγαπημένος μας βολβός φθινοπωρινής φύτευσης, γι' αυτό και φυτεύουμε πολλές κάθε φθινόπωρο. Δεν επιλέγουμε συγκεκριμένα είδη, διαλέγουμε με το μάτι, αυτές που μας
μαγνητίζουν.
Η άνθηση της τουλίπας για 'μας είναι σημάδι ότι η γη γιορτάζει, ότι το Πάσχα πλησιάζει, ότι οι κόποι του προηγούμενου φθινοπώρου απέδωσαν. Η τουλίπα ήταν ο βολβός έναυσμα για να ασχοληθούμε εκτενέστερα με την κηπουρική.

Σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα φυτέψαμε τα εξής διαφορετικά είδη τουλίπας:

Orange emperor
Tουλίπες σε έντονη πορτοκαλί απόχρωση με βουτυρένιο κίτρινο χρώμα στη βάση και μαύρους ανθήρες. Η ποικιλία ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι και τα μέσα, φτάνει σε ύψος τα 35-40 εκ., ενώ έχει κερδίσει και το σημαντικό βραβείο Award of Garden Merit of the Royal Horticultural Society.

Triumph Yokahoma
Τουλίπες γνωστές για το ζωντανό και εκτυφλωτικό τους κίτρινο χρώμα, αλλά και για την μακρά ανθοφορία τους. Ανθίζουν νωρίς την άνοιξη μέχρι τα μέσα, φτάνουν σε ύψος τα 40 εκ., ενώ αποτελούν και είδος αρωματικής τουλίπας.

Purple Prince
Τουλίπες με ιδιαίτερο βαθύ μωβ χρώμα στο εσωτερικό των πετάλων και σκούρο λιλά στο εξωτερικό μέρος αυτών. Ποικιλία με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας, ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι και τα μέσα, φτάνει σε ύψος τα 35 εκ., ενώ έχει ιδιαίτερα ανθεκτικό στέλεχος (κοτσάνι) που αντιστέκεται σθεναρά στον άνεμο και τη βροχή.

Darwin Van Eijk
Τουλίπες με ένα μείγμα χρωμάτων μεταξύ έντονου ροζ, κοραλί και κερασί. Μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας, ανθίζουν στα μέσα της άνοιξης κι έχουν ύψος  50 - 55 εκ. Ιδανική ποικιλία για βάζο.
    Η τουλίπα φυτεύεται σε βάθος 10 εκ. πάντοτε με τη μύτη προς τα πάνω από τον Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και απευθείας στο χώμα. Φυτεύουμε όταν ακόμα το χώμα είναι ζεστό, με σκοπό να μπορέσουν να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα. Μόλις φυτέψουμε, τοποθετούμε τους βολβούς σε μέρος με ηλιοφάνεια.





    Την πρώτη φορά ποτίζουμε καλά και μετά ξαναποτίζουμε όταν δούμε το χώμα να στεγνώνει. Τα ποτίσματα πρέπει να είναι αραιά για να μην σαπίσουν οι βολβοί. Όταν δούμε να ξεπροβάλλουν τα πρώτα φύλλα από το χώμα, τότε θα πρέπει να αυξήσουμε το πότισμα, καθώς η τουλίπα αρέσκεται σε υγρά χώματα. Εφόσον αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δε χρειάζεται να ποτίζουμε επιπλέον μετά από βροχερό καιρό.

    Μπορούμε να λιπάνουμε ελαφρώς μόλις δούμε τα μπουμπούκια για πρώτη φορά. Επαναλαμβάνουμε κάθε 15 ημέρες ανάλογα με το λίπασμα που χρησιμοποιούμε. Εμπειρικά να αναφέρουμε πως ακόμη και αν δε χρησιμοποιήσετε λίπασμα, οι τουλίπες είναι τόσο πεισματάρες, που θα βγουν να σας χαρίσουν τη μοναδική τους καλλωπιστική αξία.

    Η ανθοφορία τους ανάλογα την ποικιλία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ημέρες περίπου. Η τουλίπα είναι εξαιρετική επιλογή και για το βάζο, αν κι εμείς σπάνια τις κόβουμε, καθώς θέλουμε να βλέπουμε την αυλή μας γεμάτη.

    Μπορούμε να φυτέψουμε την τουλίπα μαζί με άλλους βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης ή φυτά με μικρό ριζικό σύστημα, για να φτιάξουμε υπέροχες συνθέσεις με διαφορετικά χρώματα, μεγέθη και ύψη. Τέτοιο παράδειγμα είναι κίτρινες τουλίπες με μπλε πανσέδες.

    Συμβολισμός τουλίπας
    Η τουλίπα είναι σύμβολο της αληθινής αγάπης, του πλούτου και της αλαζονείας.

    Κι ενώ η τουλίπα διατίθεται σε άπειρα χρώματα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα μαύρη τουλίπα, παρά μόνο σκούρες δαμασκηνί, που από μακριά μπορεί να μοιάζουν μαύρες, όμως στον ήλιο φανερώνουν το πραγματικό τους χρώμα. Έτσι, η μαύρη τουλίπα αποτελεί μέχρι και σήμερα μόνο λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Δουμά.

    Η τουλίπα πήρε κατά λάθος το όνομά της, όταν μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στην Ολλανδία. Οι Ολλανδοί ονόμασαν το λουλούδι αυτό τουλίπα, λόγω των τουρμπανιών που φορούσαν οι Οθωμανοί, πάνω στα οποία υπήρχαν ζωγραφισμένες τουλίπες. Το πρωταρχικό όνομα της τουλίπας ήταν λάλε (lale). Ίσως να μην σας είναι ιδιαίτερα άγνωστη αυτή η λέξη, κυρίως όσοι είστε από νησιά, καθώς οι ανεμώνες στη Λέσβο και οι τουλίπες στη Χίο ονομάζονται από τους ντόπιους ως λαλέδες ή λαλάδες. Πολλοί πιστεύουν ότι οι βολβοί τουλίπας μεταφέρθηκαν από τη Χίο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις Κάτω Χώρες (Ολλανδία), άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι μεταφέρθηκαν από το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στη Χίο με ολάνθιστες τουλίπες κάθε άνοιξη και το δέος είναι ανυπέρβλητο.

    Σας παραθέτουμε ένα σχετικό βίντεο από τις λαλέδες/άγριες τουλίπες της Χίου.


    Τα λέμε την Τετάρτη! Καλή εβδομάδα!
    (ανεβαίνουν άρθρα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ ενημερωτικό email κάθε Σάββατο)



    You Might Also Like

    0 σχόλια