ΓΚΛΟΞΙΝΙΑ, ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ


Η Γκλοξίνια ή Γλωξίνια είναι ένας βολβός ανοιξιάτικης φύτευσης, τον οποίο βρίσκουμε στα γεωργικά καταστήματα από το τέλος Φεβρουαρίου έως και τον Μάιο. Αυτή είναι και η περίοδος φύτευσης του συγκεκριμένου βολβού/κονδύλου.

Το χώμα που χρησιμοποιούμε κατά τη φύτευση είναι χώμα γενικής χρήσης με περλίτη. Πρέπει να προσέξουμε και να τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε απάνεμα μέρη, αλλά με πλούσιο φως. Επίσης, δε χρειάζεται μεγάλη γλάστρα, αλλά σχετικά μικρά δοχεία πάνω από διάμετρο 12 εκατοστών.

Πολλοί καλλιεργούν τη γκλοξίνια ως φυτό εσωτερικού χώρου. Εμείς την καλλιεργήσαμε σε εξωτερικό χώρο χωρίς άμεση επαφή με τον ήλιο, αλλά με πλούσιο φως. 

Αναπτύσσει μεγάλα σε μέγεθος φύλλα, τα οποία είναι και το πρώτο μέρος του φυτού, που εμφανίζεται. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, αρκετά μεγάλα άνθη κοσμούν το κέντρο του φυτού. Τα άνθη μοιάζουν με καμπανούλες οι οποίες στην άκρη σγουραίνουν. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε διάφορες πολύχρωμες γκλοξίνιες, αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι η δίχρωμη μωβ/μπλε με άσπρο και η δίχρωμη κόκκινη με άσπρο. Υπάρχουν και μονόχρωμες κόκκινες, λευκές κ.α.

Η γκλοξίνια καθυστερεί να ανθοφορήσει παρότι τα μεγάλα της φύλλα μπορεί να εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από τα λουλούδια της. Με την ανθοφορία της τα ποτίσματα μας θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει και με την λίπανση. Πιο συγκεκριμένα τα μεγάλα φύλλα της γκλοξίνιας θα χρειαστούν λίπανση κάθε τρίτη εβδομάδα.

Όταν ξεραθούν τα φύλλα και απανθίσει το φυτό, διακόπτουμε το πότισμα και μεταφέρουμε τη γλάστρα σε ένα σκοτεινό μέρος.

Δείτε παρακάτω τις πρώτες φωτογραφίες από τις 2 διαφορετικές γκλοξίνιες, που ανθοφόρησαν πριν λίγες μέρες. Θα ανανεώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την γκαλερί φωτογραφιών του συγκεκριμένου άρθρου προς ενημέρωσή σας:











ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Η Γκλοξίνια θεωρείται φυτό σύμβολο για την Βραζιλία, που είναι και το μέρος καταγωγής της.




You Might Also Like

0 σχόλια