ΛΑΓΚΕΣΤΡΕΜΙΑ, ΜΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ



Η Λαγκεστρέμια/Λαγερστροίμια ή αλλιώς Στρατηγός είναι από τα εντυπωσιακότερα φυτά του καλοκαιριού, που μπορεί να ντύσει μοναδικά το τοπίο μας με τα άνθη της.

Είναι φυλλοβόλος θάμνος, που μπορεί να καλλιεργηθεί και ως δέντρο. Έχει την ικανότητα να φτάσει και τα 8 μέτρα ύψος. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά για την πιο δύσκολη περίοδο της αυλής, το καλοκαίρι. Η Λαγκεστρέμια καλλιεργείται εύκολα και δεν επηρεάζεται από καύσωνες, αέρηδες κι άλλα καιρικά φαινόμενα. Πέραν του καύσωνα, είναι ανθεκτική και στον παγετό, αφού παγώνει στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι αγαπά το φως και τον ήλιο. Γι΄ αυτό και έχει άφθονη ανθοφορία όταν δέχεται πολύ φως σε ηλιόλουστη θέση. Δεν μπορεί να επιβιώσει σε ξερά εδάφη, οπότε πρέπει να είμαστε συνεπείς μαζί της στο πότισμα και στον τρόπο και την συχνότητα της αποστράγγισης. Μπορούμε να την λιπαίνουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο, για μια πιο υγιή ανθοφορία και εμφάνιση κατά το καλοκαίρι.

Η Λαγκεστρέμια έχει σχεδόν στρογγυλά πράσινα φύλλα, που με τη δύση του καλοκαιριού αρχίζουν να ροδίζουν. 

Τα άνθη της Λαγκεστρέμιας αρχίζουν να εμφανίζονται από τον Ιούλιο έως και τέλος Σεπτεμβρίου. Κάποιες χρονιές και αναλόγως τις καιρικές συνθήκες, η ανθοφορία μπορεί να ξεκινήσει και από τον Ιούνιο. 

Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε Λαγκεστρέμια σε διάφορα χρώματα, όπως άσπρη, ροζ, κόκκινη, μωβ και λιλά. Τα άνθη της μοιάζουν με γκοφρέ χαρτί. Έχουν μια υποτυπώδη σγουρή μορφή. Εμφανίζονται σε βοτρυώδεις ταξιανθίες, δηλαδή αναπτύσσονται σε πλάγιους ανθικούς άξονες.

Αναλόγως το πώς θέλουμε να έχουμε την Λαγκεστρέμια στην αυλή μας, το κλάδεμα επηρεάζεται εξίσου. Αν θέλουμε το φυτό να έχει την μορφή θάμνου, θα κόψουμε το φυτό σχεδόν 30-40 εκ. από το χώμα, ώστε να μπορέσει να πετάξει χαμηλούς νέους βλαστούς. Αν πάλι θέλουμε το φυτό μας να γίνει ψηλότερο, τότε θα ήταν συνετό για τα πρώτα 3 χρόνια της φύτευσης του να μην ασχοληθούμε με δραστικό κλάδεμα, παρά μόνο με κόψιμο των ιδιαίτερα ξερών σημείων του φυτού στις κορυφές του. Ιδανική περίοδος για κλάδεμα αποτελεί το τέλος Ιανουαρίου με Φεβρουάριο.

Το δεύτερο όνομα "Στρατηγός" μάλλον προήλθε από την τάση του φυτού να παραμένει ακέραιο σε κάθε δύσκολη καιρική ή και ατμοσφαιρική συνθήκη. Έχει μια λυγερή και ευθυτενή μορφή και η κλίση των άνθεων παρά το βάρος τους συνήθως κοιτούν ψηλά προς τον ουρανό.

Εμείς έχουμε στην αυλή μας αρκετές Λαγκεστρέμιες, κάποιες φυτεμένες σε παρτέρι και κάποιες σε γλάστρες. Παρακάτω δείτε φωτογραφίες των φυτών μας από το 2017 έως και σήμερα:
















You Might Also Like

0 σχόλια